Majonez z musztardą Dijon
Mój magnes 19 marca 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Przygotowanie majonezu z musztardą Dijon zajmie maksymalnie 15 minut. Technologia jest prosta: włóż wszystkie produkty do miksera, ubijaj, aż zgęstnieją. Ponieważ na liście składników znajdują się surowe żółtka, wybieraj jajka bardzo ostrożnie – muszą być wyłącznie świeże, od zaufanego dostawcy. Chcesz pyszną kanapkę? Oto opcja: posmaruj nim kawałek pachnącego chleba, dodaj dowolne warzywa lub kawałek chudego mięsa – zdrowa i sycąca przekąska gotowa.
Złożoność: łatwo Kalorie: 395,87 kcal/porcja Porcje: 550 Gotowanie: 15 minut Używany: 0,64 g/43,23 g/0,27Bez obróbki cieplnejKolacjaKolacjaSos/dressingWegetarianizm: OvoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 550 PORCJI500 ml oleju roślinnego2 surowe żółtka1 łyżeczka Musztarda Dijon1–2 łyżki. l. biały ocet winny0,5 cytrynysól morska Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Żółtka i musztardę umieścić w małej misce i ubić mikserem. Powoli dodawaj połowę masła i ubijaj przez 5 minut. W tym czasie sos zgęstnieje.
Krok 2
Wlać 1 łyżkę. l. ocet, sól i nadal ubijaj majonez, dodając w małych porcjach pozostały olej.
Krok 3
Dodać sól, dodać sok z cytryny, wymieszać. Jeśli to konieczne, dodaj jeszcze 1 łyżkę. l. ocet. Umieścić w szklanym słoju z zakrętką i przechowywać w lodówce do tygodnia.
UWAGA DO GOSPODARKI
Domowy sos robi się niemal błyskawicznie, ale równie szybko trzeba go zjeść: preparat przechowywać w lodówce nie dłużej niż 5–7 dni. Do przechowywania należy umieścić w szklanym słoju z zakręcaną pokrywką.
PRZYDATNE RADY
Doprawiaj ulubione przekąski, sałatki domowym prowansalskim, dodawaj do dań mięsnych, drobiu, półproduktów ciastowych i stosuj do przygotowania słonych wypieków.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 1,04 g (1,30% wartości dziennej) • tłuszcze 76,28 g (84,76%) • węglowodany 1,31 g (0,78%) • błonnik pokarmowy 0,09 g (0,30%) • kcal 683,40 (37,97%) • NNKT 10,88 g (54,40%) • sód 305,52 mg (21,07%) • cukier ogółem 0,42 g (0,84%)