Majonez na gotowanych żółtkach
Mój magnes 11 marca 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Dla tych, którzy boją się jeść surowe jajka, można je zastąpić gotowanymi, najważniejsze jest gotowanie nie dłużej niż 10 minut po ugotowaniu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 2530,75 kcal/porcja Porcje: 450 Gotowanie: 15 minut Używany: 9,34 g/267,31 g/16,82MikserBez obróbki cieplnejSos/dressingSKŁADNIKI NA 450 PORCJI2 ugotowane żółtka300 ml oleju roślinnego100 ml mleka1 łyżeczka musztarda1 łyżka. l. sok z cytryny1 łyżeczka sól1 łyżeczka Sahara Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do szklanki blendera zanurzeniowego wlej mleko o temperaturze pokojowej i 3/4 całkowitej objętości oleju roślinnego. Sól, dodaj cukier, musztardę i sok z cytryny. Opuść blender na dno szklanki i rozpocznij miksowanie na najwyższych obrotach. Nie podnoś blendera, dopóki mieszanina nie zacznie gęstnieć.
Krok 2
Żółtka utrzeć z pozostałym olejem roślinnym i umieścić w szklance.
Krok 3
Żółtka łączymy z główną masą i dalej ubijamy, aż do całkowitego połączenia i powstania gęstego majonezu.
Krok 4
Umieścić w szklanym słoju z zakręcaną pokrywką i przechowywać w lodówce przez 5 dni.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 1,99 g (2,49% wartości dziennej) • tłuszcze 64,10 g (71,22%) • węglowodany 6,64 g (3,95%) • błonnik pokarmowy 0,05 g (0,17%) • kcal 600,99 (33,39%) • NNKT 9,62 g (48,10%) • sód 816,24 mg (56,29%) • cukier ogółem 6,25 g (12,50%)