Do przepisu
Można besztać majonez i marszczyć nos do woli, ale jeśli najpopularniejszy sos przygotujemy w domu, trudno mu odmówić. Jest też opcja wegańska! Majonez Aquafaba – delikatny, lekki, jednorodny. Tak, nie można go smarować chlebem (ale po co), jest bardziej płynny niż klasyczny, ale świetnie nadaje się do dressingu sałatek.
Złożoność: łatwo Kalorie: 263,06 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Używany: 0,73 g/28,47 g/1,21MikserBez obróbki cieplnejKuchnia francuskaSałatkaSos sałatkowyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI60-70 ml aquafaby12-14 sztuk przygotowanej ciecierzycysok z połowy cytryny1 łyżka. l. Musztarda Dijon150 ml rafinowanego oleju słonecznikowego1-2 łyżki. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia bez silnego aromatu i mocnego smaku1 ząbek czosnkuliście 2 gałązek koperkusól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zetrzyj czosnek na drobnej tarce. Wszystkie składniki oprócz olejów umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę. Dodaj trochę soli.
Krok 2
Stopniowo, cienkim strumieniem, dodawaj olej słonecznikowy. Kontynuuj ubijanie, aż masa będzie gładka. Masa powinna zgęstnieć. Ważny! Majonez Aquafaba może na początku nie być tak gęsty jak majonez tradycyjny, ale po odstaniu w lodówce stanie się gęstszy.
Krok 3
Dodać oliwę, drobno posiekany koperek i dokładnie wymieszać.
PRZYDATNE RADY
Aquafaba Możesz zrobić to sam, gotując rośliny strączkowe lub po prostu użyć płynu z puszki zielonego groszku z puszki. Teraz otwarte na Olivier Słoik groszku będzie powodem do zadowolenia Twojej rodziny pysznymi deserami.
PRZY OKAZJI
Aquafaba to płyn pozostający po ugotowaniu ciecierzycy, fasoli, soczewicy i innych roślin strączkowych. Jest wysoko ceniony wśród wegetarian za zdolność imitowania właściwości białka jaja kurzego. Na jego podstawie można przygotować wiele prostych, niedrogich i co najważniejsze pysznych dań.