Luźna kasza jaglana na wodzie

Luźna kasza jaglana na wodzie

Luźna kasza jaglana na wodzie Do przepisu

Luźna owsianka jaglana na wodzie jest dość prosta, jeśli znasz i przestrzegasz pewnych subtelności. Po pierwsze, płatki należy dokładnie umyć przed gotowaniem, w przeciwnym razie będą miały gorzki smak. Po drugie, jeśli chcemy uzyskać kruchą owsiankę, ważne jest zachowanie proporcji kaszy jaglanej i wody (proporcje – 1:2). Po trzecie, zboże to wymaga specjalnego reżimu obróbki cieplnej. Najpierw kaszę jaglaną gotuje się przez około 20 minut na średnim ogniu, a następnie „odpoczywa” w cieple mniej więcej taką samą ilość. Zasadniczo owsianka nadal gotuje się powoli, ponieważ temperatura na patelni pod pokrywką pozostaje bardzo wysoka.

Złożoność: łatwo Kalorie: 302,25 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 15 minut Używany: 7,24 g/10,31 g/45,88GotowanieDusząc się, marniejącŚniadanieKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJI+4Porcje-Kasza jaglana 250 grWoda 480mlMasło 40 grGranulowany cukier 1 łyżeczkaSól 1 łyżeczka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj płatki jaglane. Aby nie nabrała gorzkiego smaku, należy ją bardzo dokładnie umyć. Płatki wsypać do rondla i zalać zimną wodą. Opłucz i odsącz na drobnym sicie. Gdy woda odpłynie, włóż ją z powrotem do garnka. Powtórz tę czynność 6-7 razy. Woda powinna stać się przejrzysta.

Krok 2

Przenieś płatki na powierzchnię roboczą wyłożoną dwiema lub trzema warstwami ręczników papierowych i pozostaw do wyschnięcia. W rondlu o pojemności co najmniej 2,5 litra rozgrzej masło. Dodaj sól, cukier i płatki zbożowe. Zamieszać. Kaszę jaglaną smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając, przez około dwie minuty.

Krok 3

Na patelnię z kaszą jaglaną wlać wrzącą wodę. Dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj. Przykryj patelnię pokrywką. Gotuj na średnim ogniu przez 20-25 minut.

Krok 4

Zdejmij patelnię z kaszą jaglaną z ognia. Zawiń go w gruby koc lub, jak to robiły nasze babcie, połóż go na sofie i przykryj dużą poduszką. Pozostaw na 15–20 minut.

PRZY OKAZJI

Kupując kaszę jaglaną należy zwrócić szczególną uwagę na datę ważności. Z jakiegoś powodu wiele osób wierzy, że zboża można przechowywać przez czas nieokreślony bez utraty jakości. To jest błędne. Na przykład to samo proso jest bogate w oleje, które z czasem ulegają zniszczeniu i mogą nadać owsiance gorzki smak, a także nieprzyjemny zapach.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jak wykorzystać kruchą kaszę jaglaną? Podawać jako dodatek, taki jak smażony pokrojony w kostkę boczek i cebula, pieczony czosnek lub dekadenckie pesto z suszonych pomidorów.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja