Lutenica bułgarska

Lutenica bułgarska

Elena Niekrasowa 07 listopada 20135,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzLutenica bułgarska Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 99,20 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 2,22 g/5,30 g/10,80Kuchnia bułgarskaKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 kg pomidorów800 g czerwonej papryki1 ostra papryczka chili2-3 ząbki czosnku3 łyżki. l. olej słonecznikowy1 łyżka. l. Sahara1 łyżeczka sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Danie jest całkowicie ugotowane w powolnej kuchence. Gotowanie lepiej zacząć wieczorem. Umyj pieprz, wytrzyj go, posmaruj olejem roślinnym. Strąki (wraz z chili) włóż do miski, ustaw tryb „Smażenie”, czas – 40 minut. Skóra powinna być lekko spalona i opuchnięta. Pozwól multicookerowi ostygnąć przez 15 minut, odwróć strąki i gotuj ponownie w trybie smażenia przez kolejne 40 minut. Paprykę zostaw w misce na noc. W tym czasie ostygną, pocą się, a skórka zejdzie bez żadnego wysiłku. Jeśli nie masz czasu czekać, włóż ostrą paprykę do torebki, zamknij ją i poczekaj, aż ostygnie. Następnie obierz ze skórki i usuń nasiona.

Krok 2

Przygotowaną masę zmiel w blenderze.

Krok 3

W misce umieść matę silikonową, postaw na niej słoik, w którym będzie przechowywana gotowa lyutenica, wlej do słoika zimną wodę i zamknij pokrywkę. Do miski wlej zimną wodę tak, aby sięgała do szyjki słoika. Jeśli słoik jest duży, połóż go na boku i napełnij wodą. Ustaw tryb „Sterylizacja”, czas zależy od wielkości słoika: dla słoika 500 ml – 25 minut. Wylej wodę z wysterylizowanego słoika, odwróć go na ręczniku i pozostaw do wyschnięcia.

Krok 4

Umyj pomidory i włóż je do koszyka do gotowania na parze. Do miski wlej wodę do dolnej linii, ustaw tryb „Para” na 8-10 minut (w zależności od wielkości pomidorów). Ugotowane na parze pomidory zanurzamy w zimnej wodzie i usuwamy popękaną skórkę. Miąższ zmiel w blenderze.

Krok 5

Powstałe puree wlać do miski i gotować na wolnym ogniu w trybie „Gulasz”. Czas duszenia wynosi 30 minut: 15 minut tylko na pomidory, pozostałe 15 minut na mieszankę pomidorowo-paprykową. Po 15 minutach do pomidorów dodać pieprz, posiekany czosnek, sól, cukier i olej słonecznikowy. Gotuj przez kolejne 15 minut, aż uzyskasz konsystencję ketchupu.

Krok 6

Gorącą lyutenitsę włóż do sterylnych słoików i mocno zakręć pokrywkę. Kawior warzywny z pomidorów i pieczonej papryki jest bardzo bogaty zarówno pod względem koloru, jak i smaku. Opcjonalnie można dodać inne warzywa – bakłażan, marchew.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja