Do przepisu
Curl z łososiem. To ciasto z łososiem, zwane curl, jest bardzo łatwe do zrobienia przy użyciu zakupionego w sklepie ciasta francuskiego bez drożdży. Ciasto curl z łososiem wygląda bardzo reprezentacyjnie i ozdobi każdy świąteczny stół.
Złożoność: przeciętny Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 1 godzina 30 minutPiekarnikPieczeniePiekarniaCiastoCiasto francuskieKarnawałNowy RokWielkanocSKŁADNIKI NA 6 PORCJIfilet z łososia 300 gpor 150 gciasto francuskie bez drożdży 500 gserek śmietankowy twarogowy 250 gśmietanka o zawartości tłuszczu 10% 50 mljajko 1 szt.olej roślinny 1 łyżka.tymianek 1 szczypta(-y)sól 1 szczypta(-y)pieprz 1 szczypta(-y)sezam 1 łyżka.zielona cebula 50 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Składniki do nadzienia.
Krok 2
Pokrój białą część pora.
Krok 3
Lekko podsmaż na patelni na oleju roślinnym.
Krok 4
Filet z łososia pokroić w cienkie plasterki.
Krok 5
Twarożek wymieszać ze śmietaną i tymiankiem. (kremkę można pominąć w przepisie.)
Krok 6
Dwa arkusze kupionego w sklepie ciasta bez drożdży.
Krok 7
Rozwałkuj ciasto, jeśli są dwa arkusze, to nałóż je na siebie.
Krok 8
Dodajemy serek śmietankowy i rozprowadzamy cienką warstwą.
Krok 9
Dodaj pory.
Krok 10
Połóż rybę. Dodać sól i pieprz do smaku. Uformować bułkę.
Krok 11
Roladę zawiń w folię i włóż do lodówki na 60 minut. Rozgrzej piekarnik do 180°C
Krok 12
Po godzinie wyjmij loki z lodówki i przekrój je wzdłuż.
Krok 13
Zapleć warkocz i zawiń w pierścień.
Krok 14
i posmaruj jajkiem z wierzchu.
Krok 15
Piec 45 minut w temperaturze 190°C. Posypać zieloną cebulką.
UWAGA DO GOSPODARKI
1. Można użyć tylko jednej warstwy ciasta, wówczas zmniejsza się ilość produktów i czas pieczenia. 2. Wybierając pory, używaj tylko białej części! Zielona część jest trudna.
PRZYDATNE RADY
Jeśli nie ma śmietanki, zastąp ją 1 łyżeczką skrobi rozcieńczoną w 1 łyżce mleka.