Do przepisu
Łosoś doskonale komponuje się z cytryną i limonką. Najważniejsze w tym daniu jest, aby nie rozgotować ryby. Po wyjęciu z piekarnika powinno być wciąż miękkie, prawie surowe w środku.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 25 minut Dodać. czas: 1 godzinaMikserPiekarnikPieczenieKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: pescetarianizmWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocSzybkoRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI600–800 g filetu z łososia lub troci wędrownej ze skórą12 liści limonki kaffir1 łyżeczka pasta tom yamsól do smakućwiartki limonki do dekoracjiDo sosu:3–4 limonki1 duże, bardzo dojrzałe awokado1 średni pęczek kolendry1 mała pęczek zielonej cebulisos rybny do smakusól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń łuski z ryby i sprawdź, czy w miąższu nie ma ości. Filet pokroić na 4 części, posolić i natrzeć miąższ pastą tom yum. Pozostawić do marynowania w temperaturze pokojowej pod folią na 1 godzinę.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wytnij 4 kawałki folii o wymiarach 30×40 cm. Wyrwij środkową łodygę liści limonki, tak aby liście zostały podzielone na pół. Na środku każdego kawałka folii ułóż połówki 2 liści limonki i ułóż na nich rybę. Na górze znajdują się pozostałe liście.
Krok 3
Podnieś brzegi folii i sklej je ze sobą, tak aby nad rybą pozostała przestrzeń. Włóż rybę do piekarnika na 10, maksymalnie 12 minut.
Krok 4
W międzyczasie drobno posiekaj kolendrę i dymkę, włóż do szklanki blendera zanurzeniowego i zmiel na pastę. Limonki umyj pędzelkiem, osusz i usuń skórkę na drobnej tarce. Wyciśnij sok. Do zielonego makaronu dodać sok i skórkę oraz dodać sól.
Krok 5
Obierz awokado, usuń pestkę, miąższ pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z zieloną pastą. Dodać sos rybny do smaku i pieprz.
Krok 6
Ostrożnie ułóż upieczoną rybę na talerzach, polej sosem, udekoruj cząstkami limonki i podawaj.