Łosoś Tylax

Do przepisu

Tylax to zasadniczo tajski gravlax, przekąska z marynowanego na zimno łososia na każdą okazję. Zamiast liści limonki można użyć trawy cytrynowej, krojąc ją cienko.

Złożoność: łatwo Porcje: 20 Gotowanie: 30 godzMarynowanieChłodzenieKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: pescetarianizmUrodzinyKarnawałWielkanocBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 20 PORCJI1 cały łosoś o wadze 2,5–4 kg100 g liści limonki kaffir6–7 cm świeżego korzenia imbiru2 łyżki l. pasta tom yambrązowy cukierśredniomielona, ​​niejodowana sól morska Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rybę dokładnie oczyść z łusek, odetnij głowę, ogon i płetwy (można je wykorzystać do zupy). Opłucz rybę pod zimną bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami.

Krok 2

Oddziel dwa filety ze skórą od ciała, bardzo ostrożnie odcinając miąższ za pomocą noża do filetowania. Połóż filety na ręcznikach papierowych, skórą do dołu, aby zapobiec ich zsuwaniu się, i za pomocą pęsety usuń wszystkie kości międzyżebrowe.

Krok 3

Zważ oba filety, aby dokładniej obliczyć ilość cukru i soli. Na każde 500 g filetu potrzebne będzie 1,5 łyżki. l. sól i 2 łyżki. l. Sahara. Wymieszaj wymaganą ilość soli i cukru. Oba filety posmaruj z obu stron pastą tom yum.

Krok 4

Obierz i posiekaj imbir bardzo drobno. Złóż każdy liść limonki na pół wzdłuż i wyrwij środkową żyłkę.

Krok 5

Weź dobrze zamknięty pojemnik, proporcjonalny do kawałków ryby. Posyp spód jedną czwartą mieszanki soli i cukru i posyp około jedną czwartą posiekanych liści imbiru i limonki. Ułożyć pierwszy filet skórą do dołu, wciskając go w masę na dnie. Posyp filety dwiema czwartymi soli i cukru i równomiernie posmaruj dwiema czwartymi liści i imbirem.

Krok 6

Na wierzchu ułożyć drugi filet, skórą do góry, posypać pozostałą solą i cukrem. Na wierzch posyp pozostałą mieszanką imbiru i liści limonki. Na rybę kładziemy deskę i niezbyt duży ciężar. Zamknąć pojemnik, pozostawić w temperaturze pokojowej na 6 godzin. Wstawić do lodówki na 24 godziny. Wyjąć deskę z obciążnikiem i podawać lub strząsnąć z zalewy i zawinąć w folię. Przechowywać w lodówce.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja