Łopatka wieprzowa duszona w piekarniku
gastronomia 25 kwietnia 2018 r Do przepisu
Gotową łopatkę wieprzową podzielić na porcje o masie 200, 300 lub 400 g – w zależności od zwykłej liczby osób jedzących przy stole – i umieścić w torebkach Ziploc lub słoikach. Przechowywać w lodówce do 7 dni lub zamrażać do trzech miesięcy w temperaturze powyżej –18°C lub do sześciu miesięcy w temperaturze powyżej –20…–24°C. Rozmrozić wieprzowinę w kuchence mikrofalowej lub na patelni z dodatkiem płynu.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 463,66 kcal/porcję Porcje: 20 Gotowanie: 6 godzin 30 minut Używany: 28,15 g/38,00 g/3,38PustySKŁADNIKI NA 20 PORCJI1 cała łopatka wieprzowa ze skórą, o wadze około 3,5 kg bez kości lub do 5 kg z kością 2,5 łyżki. l. średnia sól 2 łyżki. l. mielone mieszanki przypraw (np. kminek, cynamon, papryka, ziele angielskie, pieprz czarny, kolendra, kurkuma) 2,5 łyżki cukru brązowego Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 240°C. Wymieszaj sól, cukier i przyprawy, aż masa będzie gładka.
Krok 2
Połóż szpatułkę skórą do góry na desce. Weź bardzo ostry nóż z cienkim ostrzem i natnij skórę ukośnie, nie przecinając mięsa, w równoległe paski o szerokości 3 cm.
Krok 3
Obróć deskę szpatułką o 90° i wytnij te same paski, prostopadle do pierwszych, o tej samej szerokości. Masz ukośną „siatkę”.
Krok 4
Natrzyj skórę mieszanką przypraw, soli i cukru, wcierając ją szczególnie ostrożnie w miejsca skaleczeń.
Krok 5
Pozostałą mieszaniną natrzyj spód mięsa. Mięso ułożyć skórą do góry na ruszcie ustawionym w blasze do pieczenia.
Krok 6
Włóż mięso do piekarnika. Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 130°C i piec mięso przez 5 godzin w przypadku bez kości i 6 godzin w przypadku mięsa z kością. Na koniec zwiększ temperaturę do 230°C na 10 minut, aby skórka była chrupiąca.
Krok 7
Mięso przełóż na talerz i odstaw na 30 minut. (w tym czasie można zjeść skórkę). Odcedź mieszaninę soku i tłuszczu, która gromadzi się na patelni, pamiętając o jej zachowaniu.
Krok 8
Usuń pozostałą skórę z łopatki i użyj rąk, aby rozdzielić mięso na włókna. Mięso włóż do głębokiej miski.
Krok 9
Pomiędzy pasmami mięsa znajdziesz kawałki tłuszczu i tkanki łącznej. Ułóż je na desce, a następnie drobno posiekaj ciężkim nożem.
Krok 10
Włókna mięsne, posiekaną tkankę łączną i odcedzone soki z tłuszczem połączyć w misce (bez ich dodawania mięso będzie suche) i wymieszać. Gotowy!