Lody z żółtkami i śmietaną

Lody z żółtkami i śmietaną

gastronomia 07 października 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzLody z żółtkami i śmietaną Do przepisu

Robienie domowych lodów jest o wiele prostsze niż się wydaje! Nie wierzysz mi? W takim razie spróbuj deseru z żółtek i śmietanki według naszego przepisu krok po kroku. Podobny przysmak przyrządzono w Rosji w XVIII wieku. Dodano do niego czekoladę, cytrynę i jagody. Ale na początek oferujemy podstawowy przepis na lody, który później można modyfikować według własnych upodobań. Żółtka są niezbędnym składnikiem, działają jako zagęstnik i nadają lodom wyjątkowy smak. Możesz użyć śmietanki o mniejszej zawartości tłuszczu, na przykład 20%. Ale im wyższa zawartość tłuszczu, tym lepiej zostaną ubite i smaczniejszy będzie sam gotowy produkt. Rum zawarty w przepisie jest potrzebny, aby struktura lodów była bardziej jednolita i pozbawiona płatków lodowych.

Złożoność: łatwo Kalorie: 458,90 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 8 godzin Używany: 5,45 g/39,24 g/19,26DeserWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIśmietana 33% – 400 mlcukier puder – 60 grum – 15 mljajka (żółtka) – 4 szt.laska wanilii – 1 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki do zrobienia lodów z żółtkami i śmietaną. Laskę wanilii przekrój na pół i za pomocą noża usuń nasiona.

Krok 2

Do małego rondelka wlać śmietankę, dodać ziarenka wanilii i postawić na małym ogniu. Podgrzewać mieszając łyżką. Ważne jest, aby nie doprowadzić mieszaniny do wrzenia.

Krok 3

Oddziel białka od żółtek. Białka można włożyć do lodówki (nie będą nam potrzebne). Żółtka wlać do miski i ubić z cukrem pudrem na białą puszystą masę.

Krok 4

Cienkim strumieniem, ciągle mieszając, wlewamy ciepłą śmietankę do ubitych żółtek. Po prostu nie ubijaj mieszanki, ponieważ w przeciwnym razie na powierzchni utworzy się piana. I nie potrzebujemy tego.

Krok 5

Wlać kremową masę jajeczną do rondla i ponownie postawić na kuchence. Na małym ogniu, ciągle mieszając, podgrzewaj mieszaninę, aż zgęstnieje. Nie dopuścić do wrzenia, w przeciwnym razie żółtka mogą się zwarzyć.

Krok 6

Zdjąć mieszaninę z ognia i ostudzić, nadal mieszając łyżką (dzięki temu na powierzchni nie powstanie film). Następnie wlać rum i ponownie wymieszać.

Krok 7

Gotowy krem ​​schładzamy do temperatury pokojowej, następnie przelewamy do pojemnika, zamykamy pokrywką i wstawiamy do zamrażarki na 6-8 godzin.

Krok 8

Przez pierwsze 1,5 godziny wyjmuj co 20 minut i mieszaj blenderem (nie długo, uważając, aby nie podgrzewać), aby nie utworzyły się kryształki lodu. Powtórz proces około 5 razy.

Krok 9

Przed podaniem włóż lody do lodówki na 30 minut, aby lekko się rozpuściły. Następnie specjalną łyżką formujemy kulki i układamy je w porcjowanych miseczkach.

UWAGA DO GOSPODARKI

Lody z żółtek i śmietany mogą być trochę mniej tłuste, jeśli użyjesz śmietanki o zawartości 20%. Lub zastąp część śmietanki mlekiem o zawartości tłuszczu 3,2%. Należy jednak pamiętać, że może to wpłynąć na smak deseru.

PRZY OKAZJI

Z jaj przepiórczych można przygotować lody na bazie żółtek i śmietanki. Zastąp je w ten sposób: na 1 kurczaka przypada 5 przepiórek. Do tego przepisu będziesz potrzebować 20 żółtek przepiórczych.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja