Lody z serkiem śmietankowym

Lody z serkiem śmietankowym

gastronomia 20 października 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzLody z serkiem śmietankowym Do przepisu

Lody z twarogiem to wykwintny deser, który nie pozostawi nikogo obojętnym. Śmietanka ubita z serkiem śmietankowym na zwiewną masę nadaje lodom gładką konsystencję klasycznych lodów, a dodatek niewielkiej ilości sera pleśniowego stwarza efekt miłego zaskoczenia, gdy napotkamy w sosie ostre i pikantne inkluzje. ogólna słodycz. Pomimo pozornej złożoności, zrobienie lodów jest łatwe i szybkie. Zrób to wcześniej, wieczorem lub nawet dzień przed przyjęciem gości – lody będą czekać w zamrażarce na swój czas.

Złożoność: łatwo Kalorie: 492,27 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 10 minut Dodać. czas: 6 godzin Używany: 6,94 g/40,81 g/24,17MikserDeserWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIśmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 30% – 600 mlser twarogowy – 200 gcukier puder – 120 gser pleśniowy – 80 gsok z cytryny – 1-2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby lody miały lekką i przewiewną konsystencję, wszystkie składniki i przybory muszą być zimne, dlatego nie wyjmuj żywności z lodówki przed gotowaniem. Naczynie miksujące i łopatki miksujące należy wcześniej umieścić w lodówce.

Krok 2

Umieść serek śmietankowy w misce. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Mieszać mieszaninę silikonową szpatułką, rozcierając proszek. Mieszanina powinna stać się jednorodna, a proszek powinien się rozpuścić.

Krok 3

Do przygotowanego twarogu wlać schłodzoną śmietanę. Zacznij ubijać mieszaninę mikserem pracującym na niskich obrotach przez 30 sekund. Jest to konieczne, aby krem ​​​​nie rozpryskiwał się.

Krok 4

Gdy produkty zostaną dobrze wymieszane, zwiększyć obroty miksera do maksymalnych i ubijać kremową masę przez 4-5 minut. W tym czasie objętość masy wzrośnie półtora do dwóch razy.

Krok 5

Wyjmij ser pleśniowy z lodówki i pokrój go na małe kawałki. Ser można rozbić rękami lub rozdrobnić widelcem. Najważniejsze jest to, aby wielkość kawałków sera nie przekraczała około 1 cm.

Krok 6

Do masy serowej dodać kawałki sera pleśniowego i delikatnie wymieszać szpatułką. Powinny być równomiernie rozłożone w całej objętości lodów.

Krok 7

Przenieś mieszaninę serka śmietankowego do pojemnika z hermetyczną pokrywką. Ustaw zamrażarkę na najniższą możliwą temperaturę, co najmniej -12°C i umieść w niej pojemnik z lodami. Po 30 minutach wyjąć pojemnik i wymieszać masę widelcem. Powtórz jeszcze 2 razy w odstępie 30 minut.

Krok 8

Po ostatnim wymieszaniu odstaw lody do stężenia na 3-4 godziny. 15 minut przed podaniem wyjmij pojemnik z zamrażarki i poczekaj, aż lody trochę się ogrzeją, a następnie przełóż je do pucharków.

PRZYDATNE RADY

Jeśli chcesz, możesz dodać do całej kremowej masy pewną ilość posiekanych jagód, na przykład malin lub truskawek, kilka drobno posiekanych liści mięty lub bazylii, kilka łyżek puree z mango lub miękkiego karmelu, a także wlać kropla jasnego rumu lub koniaku.

PRZY OKAZJI

Jeśli planujesz zrobić lody z twarogu na przyjęcie dla dzieci, wyklucz z przepisu ser pleśniowy – nie jest faktem, że dzieci docenią jego „dorosły” smak.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja