Lody z miodem
gastronomia 20 października 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Lody z miodem bardzo przypominają te lody z dzieciństwa, które tak delikatnie rozpływały się w ustach, pozostawiając subtelny posmak. Lody miodowe są prawie takie same, delikatne i kremowe, ale wciąż trochę lepsze, bo zawierają naturalny miód pszczeli. Ponadto ogólny charakter deseru będzie zależał od rodzaju miodu. Na przykład kasza gryczana nada jasnokremowy kolor i pikantną goryczkę, lipa wypełni ją wykwintnym kwiatowym aromatem, a akacja nada smak lodom lekkim i świeżym. Przepis na lody jest dość prosty, ale wymaga pewnej koncentracji, dlatego uważnie przeczytaj każdy krok i śmiało zaczynaj!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 377,93 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 6 godzin Używany: 6,68 g/29,14 g/22.12MikserMikserDeserWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIśmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 30% – 500 mlmiód – 100 gjajko – 4 szt.mleko – 4 łyżki. l.skrobia kukurydziana – 1,5 łyżki. l.cukier waniliowy – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umieść dwie małe miski na powierzchni roboczej. Delikatnie uderz nożem w środek jajka. Przytrzymaj jajko nad jedną miską i podziel skorupkę na dwie połowy. W jednym z nich powinno zostać żółtko. Do miski wlej białko, a do pustej skorupki wlej żółtko. Kontynuuj, aż pozostanie tylko żółtko. Wlać do drugiej miski. Powtórz z pozostałymi jajkami.
Krok 2
Śmietankę wlewamy do rondelka i na średnim ogniu doprowadzamy prawie do wrzenia – po bokach rondelka powinny pojawić się bąbelki. Ale nie pozwól, żeby się zagotowało. Dodać miód i cukier waniliowy, wymieszać i zdjąć z ognia.
Krok 3
Do miski z żółtkami dodać skrobię kukurydzianą, wlać mleko i dokładnie wymieszać trzepaczką. Masa powinna stać się jednorodna, bez grudek skrobi i niezmieszanego żółtka.
Krok 4
Włóż rondelek z kremem miodowym do kuchenki, ustaw ogień na mały i ponownie podgrzej, aż prawie się zagotuje. Cienkim strumieniem wlać masę żółtkową i smażyć, ciągle mieszając trzepaczką, przez 1-2 minuty. Płyn w rondlu powinien zgęstnieć.
Krok 5
Zdejmij mieszaninę z ognia i lekko ostudź, 5-10 minut. Przelać do pojemnika, przykryć szczelną pokrywką lub przykryć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki.
Krok 6
Po 1 godzinie wyjąć pojemnik i energicznie wymieszać lody widelcem. Możesz także ubić mieszaninę za pomocą blendera zanurzeniowego. Powtórz ostatni krok 3-4 razy. Jest to konieczne, aby uzyskać zwiewną konsystencję lodów.
Krok 7
Za 5 godzin lody będą gotowe. Na 15 minut przed podaniem wyjmij pojemnik z zamrażarki i poczekaj, aż lody trochę się ogrzeją – ułatwi to porcjowanie ich na porcje.
PRZYDATNE RADY
W tym przepisie na lody śmietankowe wykorzystuje się wyłącznie żółtka. Resztki białek można zamrozić lub po prostu umieścić w małym słoiczku z zakrętką, a następnie upiec na bezę lub łatwy omlet z białek jaj na śniadanie.
PRZY OKAZJI
Należy pamiętać, że niektóre składniki przepisu są alergenami. Musisz mieć całkowitą pewność, że lody nie trafią do osób, które mają indywidualną nietolerancję miodu.