Lody z miodem

Lody z miodem

gastronomia 20 października 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2KomentarzLody z miodem Do przepisu

Lody z miodem bardzo przypominają te lody z dzieciństwa, które tak delikatnie rozpływały się w ustach, pozostawiając subtelny posmak. Lody miodowe są prawie takie same, delikatne i kremowe, ale wciąż trochę lepsze, bo zawierają naturalny miód pszczeli. Ponadto ogólny charakter deseru będzie zależał od rodzaju miodu. Na przykład kasza gryczana nada jasnokremowy kolor i pikantną goryczkę, lipa wypełni ją wykwintnym kwiatowym aromatem, a akacja nada smak lodom lekkim i świeżym. Przepis na lody jest dość prosty, ale wymaga pewnej koncentracji, dlatego uważnie przeczytaj każdy krok i śmiało zaczynaj!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 377,93 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 6 godzin Używany: 6,68 g/29,14 g/22.12MikserMikserDeserWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIśmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 30% – 500 mlmiód – 100 gjajko – 4 szt.mleko – 4 łyżki. l.skrobia kukurydziana – 1,5 łyżki. l.cukier waniliowy – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Umieść dwie małe miski na powierzchni roboczej. Delikatnie uderz nożem w środek jajka. Przytrzymaj jajko nad jedną miską i podziel skorupkę na dwie połowy. W jednym z nich powinno zostać żółtko. Do miski wlej białko, a do pustej skorupki wlej żółtko. Kontynuuj, aż pozostanie tylko żółtko. Wlać do drugiej miski. Powtórz z pozostałymi jajkami.

Krok 2

Śmietankę wlewamy do rondelka i na średnim ogniu doprowadzamy prawie do wrzenia – po bokach rondelka powinny pojawić się bąbelki. Ale nie pozwól, żeby się zagotowało. Dodać miód i cukier waniliowy, wymieszać i zdjąć z ognia.

Krok 3

Do miski z żółtkami dodać skrobię kukurydzianą, wlać mleko i dokładnie wymieszać trzepaczką. Masa powinna stać się jednorodna, bez grudek skrobi i niezmieszanego żółtka.

Krok 4

Włóż rondelek z kremem miodowym do kuchenki, ustaw ogień na mały i ponownie podgrzej, aż prawie się zagotuje. Cienkim strumieniem wlać masę żółtkową i smażyć, ciągle mieszając trzepaczką, przez 1-2 minuty. Płyn w rondlu powinien zgęstnieć.

Krok 5

Zdejmij mieszaninę z ognia i lekko ostudź, 5-10 minut. Przelać do pojemnika, przykryć szczelną pokrywką lub przykryć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki.

Krok 6

Po 1 godzinie wyjąć pojemnik i energicznie wymieszać lody widelcem. Możesz także ubić mieszaninę za pomocą blendera zanurzeniowego. Powtórz ostatni krok 3-4 razy. Jest to konieczne, aby uzyskać zwiewną konsystencję lodów.

Krok 7

Za 5 godzin lody będą gotowe. Na 15 minut przed podaniem wyjmij pojemnik z zamrażarki i poczekaj, aż lody trochę się ogrzeją – ułatwi to porcjowanie ich na porcje.

PRZYDATNE RADY

W tym przepisie na lody śmietankowe wykorzystuje się wyłącznie żółtka. Resztki białek można zamrozić lub po prostu umieścić w małym słoiczku z zakrętką, a następnie upiec na bezę lub łatwy omlet z białek jaj na śniadanie.

PRZY OKAZJI

Należy pamiętać, że niektóre składniki przepisu są alergenami. Musisz mieć całkowitą pewność, że lody nie trafią do osób, które mają indywidualną nietolerancję miodu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja