Lody z mascarpone
gastronomia 07 października 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Gdy raz spróbujesz deseru z mascarpone, nie będziesz już w stanie odmówić sobie tego wspaniałego przysmaku i będziesz go gotować wielokrotnie. Ciężka śmietana w tym przepisie doskonale uzupełnia kremowy ser. Ubite białka dodają mieszaninie lekkości. Nasz przepis może służyć jako przepis bazowy. To Ty decydujesz, jakie dodatkowe składniki wziąć. Mascarpone dobrze komponuje się z dowolnymi jagodami i owocami. Można więc uzupełnić przepis na przykład puree z melona lub soczystymi brzoskwiniami. Dodaj go po około 30 minutach przebywania lodów w zamrażarce. Jeśli nie możesz znaleźć mascarpone, spróbuj zastąpić składnik ricottą. Ale bądź przygotowany na to, że lody będą smakować bardziej tandetnie i przypominać mrożony jogurt.
Złożoność: łatwo Kalorie: 856,38 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 6 godzin Używany: 16,25 g/76,18 g/26,05DeserWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIśmietana 33% – 500 mlmascarpone – 250 gcukier puder – 50 gcukier waniliowy – 20 gsok z cytryny – 10 mljajka – 6 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na lody mascarpone. Najlepiej, jeśli wszystkie składniki przepisu są zimne. Dlatego zalecamy włożenie ich do lodówki na 30 minut przed gotowaniem.
Krok 2
Umyj jajka przed gotowaniem. Następnie ostrożnie rozdzielimy na żółtka i białka. Uważaj, aby ani kropla białka nie dostała się do żółtek. Białka włóż do lodówki.
Krok 3
Żółtka wymieszaj w małej metalowej misce z cukrem pudrem. Włóż do gorącej łaźni wodnej i ubijaj przez około 10 minut. Mieszanka powinna zwiększyć swoją objętość.
Krok 4
Wyjąć masę żółtkową z łaźni wodnej, lekko ostudzić, dodać do niej mascarpone i wymieszać. Powinieneś otrzymać jednorodną kremową masę bez grudek.
Krok 5
Ochłodź śmietanę i wszystkie przybory, które będą z nią miały kontakt. Następnie ubijaj na niskich obrotach, stopniowo je zwiększając. Powinieneś otrzymać puszystą masę.
Krok 6
Za pomocą drewnianej szpatułki ostrożnie wmieszaj ubitą śmietanę do masy żółtkowej. Zrób to w małych porcjach, dokładnie mieszając od dołu do góry.
Krok 7
Wyjmij białka z lodówki. Ostudzić także naczynie miksujące i ubijaki. Następnie ubijaj je sokiem z cytryny, aż utworzą się sztywne szczyty. Zamiast soku można dodać trochę soli.
Krok 8
Za pomocą szpatułki ostrożnie wymieszaj mieszaninę białek z kremową mieszaniną żółtek, mieszając szpatułką od dołu do góry. Powinieneś otrzymać jednorodną masę.
Krok 9
Przygotowaną masę przełożyć do pojemnika z hermetyczną pokrywką. Jeśli nie ma pokrywki, można ją przykryć folią spożywczą. Włożyć do zamrażarki na 5-8 godzin.
Krok 10
Po 30 minutach wyjąć lody z zamrażarki i ubijać mikserem lub widelcem przez 10 sekund. Powtórz tę czynność około 5-6 razy, co pół godziny. Ta metoda zapobiegnie tworzeniu się kryształków lodu w masie.
Krok 11
Gotowy deser przełożyć z zamrażarki do lodówki na 30 minut. Następnie specjalną łyżką formujemy kulki i przekładamy je do misek. Skropić syropem i podawać.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zanim włożysz lody mascarpone do zamrażarki upewnij się, że mają odpowiednią konsystencję. Oznacza to, że masa będzie przypominać gęstą śmietanę. Można sprawdzić także w ten sposób. Wymieszaj łyżką, a następnie wyjmij i przesuń zapałkę po łyżce. Masa nie powinna się rozlewać.
PRZY OKAZJI
Dlaczego trzeba mieszać lody mascarpone? Mleko, a także jagody i owoce zawierają wodę. W zamrażarce zamienia się w kryształki lodu, które rozpadają się podczas mieszania. Jeśli nie chcesz wielokrotnie mieszać lodów, możesz skorzystać z maszynki do lodów.