Lody z koziego mleka

Lody z koziego mleka

gastronomia 07 października 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzLody z koziego mleka Do przepisu

Domowych lodów z koziego mleka warto spróbować także dla tych, którzy z jakiegoś powodu nie mogą pić zwykłego krowiego mleka. Deser nie różni się smakiem od mrożonego przysmaku, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Zwłaszcza jeśli używasz różnych dodatków. Na przykład specyficzny smak koziego mleka pomoże wydobyć cukier waniliowy, przecier jagodowy lub skórkę cytrynową. Lody mogą mieć nieco mniej kremowy smak, ponieważ gęstą śmietankę zastępujemy mlekiem. Również w tym przepisie użyjemy całych jaj, zarówno żółtek, jak i białek. Co więcej, śmiało możemy powiedzieć, że deser warto przygotować tylko dlatego, że mleko kozie jest zdrowsze od mleka krowiego. Zawiera wielokrotnie więcej witaminy A i C. Dzięki temu lody można podawać nawet małym dzieciom.

Złożoność: łatwo Kalorie: 470,09 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 6 godzin Używany: 18,58 g/16,42 g/61,31DeserWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJImleko kozie – 900 mlcukier puder – 200 gjajka – 6 szt.ekstrakt waniliowy – 1-2 krople Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na lody z koziego mleka. Do rondelka o grubym dnie wlać mleko kozie i podgrzać na średnim ogniu. Nie doprowadzać do wrzenia.

Krok 2

Do rondelka dodaj ekstrakt waniliowy i mieszaj, aż rozpuści się w mleku. Wyjmij mieszaninę z pieca, a następnie ostudź do temperatury pokojowej.

Krok 3

Umyj jajka, a następnie oddziel białka od żółtek. Uważaj, aby ani jeden gram białka nie dostał się do żółtek. Do tego przepisu będziemy potrzebować zarówno żółtek, jak i białek.

Krok 4

Do miski wlać żółtka, dodać 30 g cukru pudru i małymi porcjami wlać około 100 ml ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.

Krok 5

Włóż pozostałe mleko z rondla do kuchenki i podgrzej na małym ogniu. Stopniowo cienkim strumieniem wlewać masę jajeczną, dokładnie mieszając po każdej porcji. Podgrzewać około 8 minut, nie gotując.

Krok 6

Białka przelać do innego rondla, dodać do nich pozostały cukier puder. Umieścić na kuchence na małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia.

Krok 7

Zdejmij rondelek z kuchenki i ubijaj mikserem na puszystą pianę, aż utworzą się stabilne szczyty. Dodać do nich ostudzoną masę mleczno-jajeczną i ubijać mikserem do uzyskania jednorodnej masy.

Krok 8

Przygotuj odpowiedni pojemnik na lody, włóż do niego przygotowaną kremową masę jajeczną i przykryj folią spożywczą lub przykryj pokrywką.

Krok 9

Włóż lody do zamrażarki na 5-6 godzin, aż stwardnieją. Następnie specjalną łyżką uformuj kulki, rozłóż je w miseczkach i podawaj udekorowane jagodami lub owocami.

UWAGA DO GOSPODARKI

Gotowe lody z koziego mleka przechowuj w zamrażarce nie dłużej niż 6-10 dni. Lepiej nie przygotowywać dużej porcji, gdyż przysmak szybko wchłania obce zapachy.

PRZY OKAZJI

Lody z koziego mleka można również przygotować ze śmietaną. Podstawowe kroki przepisu pozostaną niezmienione. Smak deseru będzie bogatszy i bardziej kremowy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja