Lody sorbetowe: co to jest i jak zrobić je w domu

Lody sorbetowe: co to jest i jak zrobić je w domu

Lody sorbetowe: co to jest i jak zrobić je w domu

Roman Ryżow 10 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Lody sorbetowe to przysmak powstały z połączenia jagód, owoców (a czasem warzyw) z produktem mlecznym. Jako składnik mleczny można zastosować mleko zwykłe lub skondensowane, śmietanę, jogurt, a także mleko roślinne, np. owsiane, migdałowe, kokosowe i wiele innych. Zazwyczaj przy produkcji takiego sorbetu w przedsiębiorstwach przemysłowych stosuje się następujący stosunek – 90% mieszanki jagód lub owoców i tylko 10% mleka z cukrem w postaci gotowej. W domu przygotowując sorbet można bezpiecznie zwiększyć udział produktów mlecznych np. do 20%.

Domowe lody sorbetowe

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Technologia przygotowania sorbetu lodowego
  • Przepis 1. Kremowy sorbet
  • Przepis 2. Domowy sorbet

Technologia przygotowania sorbetu lodowego

Technologia wytwarzania sorbetu lodowego w domu jest dość prosta. Najpierw wymyśl smak! Jeśli masz mieszankę jagód lub owoców, najlepsze będą produkty sezonowe. Nie zapomnij o aromatycznych ziołach – mięty, estragonie, bazylii, rozmarynie i innych, mogą one znacząco wzbogacić Twój sorbet. Skład mleka dobieraj kierując się smakiem i zawartością tłuszczu – im grubszy, tym bardziej kremowy będzie smak sorbetu. Słodycz można zwiększyć nie tylko cukrem, ale także syropami, miodem, glukozą i substancjami słodzącymi. Aby uzyskać jeszcze bogatszy smak i konsystencję, można dodać startą czekoladę, kokos, pokruszone orzechy lub nasiona. Nawiasem mówiąc, nie musisz w ogóle używać żadnego słodzika, w takim przypadku otrzymasz możliwie najzdrowsze odżywianie.

Maszyna do lodów jednocześnie zamraża i miesza składniki.
Maszyna do lodów jednocześnie zamraża i miesza składniki.

I wtedy wszystko jest proste – przygotuj osobny przecier jagodowy lub owocowy, wymieszaj go z nabiałem i słodzikiem w pojemniku i włóż do zamrażarki na co najmniej 3 godziny. Pamiętaj, aby spróbować puree po ugotowaniu, gdyż może być konieczne przecedzenie go przez sito, aby uzyskać gładszą konsystencję.

Lody sorbetowe można przygotować w maszynie do lodów, a miskę wstawić do zamrażarki. Jeśli go nie masz, to pojemnik z sorbetem należy wyjąć co 30 minut przynajmniej 3-4 razy i wymieszać trzepaczką lub mikserem, aby sorbet nie skrystalizował, ale stał się gładszy i bardziej jednolity w konsystencji .

Korzystając z tej samej technologii, możesz przygotować inny rodzaj tego przysmaku – sorbet. Różni się od sorbetu tylko tym, że nie dodaje się do niego składnika mlecznego, ale przecier owocowy lub jagodowy rozcieńcza się wodą, sokami, a nawet alkoholem.

Przedstawiamy Państwu wybór zawierający różne przepisy na sorbety lodowe o ciekawych smakach.

Kremowy sorbet

Kremowy sorbet z jagodami idealnie sprawdzi się podczas upałów, jako lekki deser po obfitym obiedzie lub po prostu wtedy, gdy chcesz zafundować sobie i swoim bliskim coś smacznego. Czy naprawdę potrzeba specjalnej okazji na taki przysmak? Co więcej, jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Możesz przygotować kilka porcji na raz i zamrozić je, aby zawsze mieć pod ręką gotowy i pyszny deser. Najlepiej sięgnąć po jagody sezonowe, ale jeśli ich nie masz, śmiało możesz użyć mrożonych, nie pogorszy się smak.

Kremowy sorbet
Kremowy sorbet

Do przygotowania sorbetu potrzebujesz:

  • 3 szklanki jagód (maliny, jagody, jeżyny)
  • 1,5 szklanki śmietany 22% tłuszczu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  1. W małym rondelku połącz śmietanę z cukrem i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  2. Umieść jagody w robocie kuchennym i zmiksuj. Przetrzyj puree przez drobne sito, aby usunąć nasiona. Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Dodajemy śmietanę i cukier, ubijamy.
  3. Mieszankę przelać do pojemnika i przechowywać w lodówce co najmniej 4 godziny co 30 minut. Wyjmij pojemnik z lodówki i wymieszaj mieszaninę trzepaczką.

Uwaga dla właściciela: Kremowe lody sorbetowe można uznać za podstawowy przepis, więc jeśli chcesz, zamiast jagód możesz użyć owoców. Można je również stosować świeże lub mrożone.

Przy okazji: Im wyższa zawartość tłuszczu w śmietanie według tego przepisu, tym bardziej kremowy będzie sorbet. Ale jeśli nagle masz tylko 10% śmietany, to nie jest przerażające, są też całkiem odpowiednie, deser będzie po prostu smakował bardziej jagodowo.

Domowy sorbet

Domowy sorbet na bazie pysznych dojrzałych owoców i jogurtu naturalnego to idealny deser na każdy dzień. Jest lekka, świetna dla osób dbających o prawidłowe odżywianie, a dzieci są nią zawsze zachwycone. Do tego przepisu można użyć dowolnych owoców, a nawet jagód – w sezonie świeżych, a w okresie zimowym można użyć mrożonych. Nasz domowy sorbet brzoskwiniowy można z łatwością urozmaicić smak, dodając do puree kilka pokruszonych listków świeżej mięty, bazylii, a nawet estragonu.

Domowy sorbet
Domowy sorbet

Do przygotowania sorbetu potrzebujesz:

  • 4 średnie brzoskwinie
  • 4 łyżki l. Miód
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka. l. sok z cytryny
  1. Brzoskwinie zalać wrzątkiem na 1 minutę, następnie przelać zimną wodą i zdjąć skórkę. Przekroić na pół, usunąć pestkę. Pokrój na średnie kawałki, włóż do pojemnika i zamroź.
  2. Przenieś zamrożone brzoskwinie do robota kuchennego, dodaj miód i jogurt i pulsuj, aż utworzą się miękkie lody, około 5 minut.
  3. Całość przelać do pojemnika i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Sorbet mieszaj co 40 minut trzepaczką lub mikserem, aż uzyska gładką, delikatną konsystencję.

Uwaga dla właściciela: Jeśli chcesz zrobić nietypowy domowy sorbet, to w tym przepisie zastąp brzoskwinie mięsistymi pomidorami, pamiętaj tylko o zdjęciu z nich skórki. Zmniejsz ilość miodu 2 razy, a dla pikantnego smaku dodaj kilka szczypt ostrej, mielonej papryki i listków bazylii.

Przy okazji: Jogurt naturalny w tym przepisie można zastąpić 10% śmietaną. A jeśli natkniecie się na jogurt o smaku tych samych owoców, którego używacie do zrobienia sorbetu, to śmiało go bierzcie, tylko zmniejszcie trochę ilość miodu.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #lody #sorbetPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja