Lody na bazie śmietanki 10% i mleka skondensowanego

Lody na bazie śmietanki 10% i mleka skondensowanego

gastronomia 05 października 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzLody na bazie śmietanki 10% i mleka skondensowanego Do przepisu

Lody na bazie śmietanki 10% i mleka skondensowanego zawsze wychodzą delikatne, kremowe i puszyste. Nie trzeba tu dodawać cukru – zawiera mleko skondensowane. Przyda Ci się gęste mleko skondensowane o kremowym smaku, wtedy smak przysmaku na pewno Cię nie zawiedzie. Możesz użyć śmietanki o niskiej zawartości tłuszczu; wystarczy 10%, ponieważ mleko skondensowane ma wystarczającą zawartość tłuszczu. Deser możesz podać dekorując go sezonowymi jagodami i owocami lub posypując kruszonymi orzechami.

Złożoność: łatwo Kalorie: 278,00 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 3 godziny Używany: 6,60 g/14,25 g/32,00ZamrażarkaDeserWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIkrem 10% – 400 mlmleko skondensowane – 200 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotować wszystkie składniki na lody, używając śmietanki 10% i mleka skondensowanego. Śmietanę, naczynia i trzepaczki z miksera włóż do zamrażarki na 30 minut wcześniej.

Krok 2

Mleko skondensowane i śmietana muszą być schłodzone. Wlać je do miski i zacząć ubijać na niskich obrotach, stopniowo zwiększając obroty. Ubijaj, aż masa podwoi swoją objętość i stanie się puszysta.

Krok 3

Przygotowaną ubitą masę włóż do pojemnika z pokrywką lub rozprowadź ją patykiem do specjalnych foremek do lodów. Włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny.

Krok 4

Jeśli przygotowujesz lody w pojemniku, możesz je kilka razy wyjąć z zamrażarki i wymieszać widelcem lub ubić blenderem. Dzięki temu procesowi masa nie krystalizuje.

Krok 5

Włóż lody do miseczek i podawaj udekorowane świeżymi jagodami i owocami lub dowolnym dżemem. Lub podawaj na patyku. Przechowuj zamrożone smakołyki nie dłużej niż jeden dzień.

UWAGA DO GOSPODARKI

Lody z 10% śmietanką i skondensowanym mlekiem przechowuj w zamrażarce z zamkniętą pokrywą. Przysmak łatwo wchłania obce zapachy i może stracić smak, jeśli nie jest dobrze zapakowany.

PRZY OKAZJI

Do podstawowego przepisu na lody z 10% śmietanką i mlekiem skondensowanym możesz dodać orzechy, kandyzowane owoce lub pokruszone ciasteczka. W takim przypadku lepiej dodać dodatki do smakołyku po 1 godzinie przebywania w zamrażarce.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja