Lody mango
gastronomia 19 października 2023 r4,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Lody mango to deser, który z łatwością przygotujesz w domu, wykorzystując miąższ dojrzałego mango i gęstą śmietanę. Nie potrzebujesz żadnego specjalnego sprzętu. Po przygotowaniu wszystkich składników i zastosowaniu się do przepisu krok po kroku możesz po prostu zamrozić mieszankę bitej śmietany z mango w zamrażarce. Głównym zadaniem jest niedopuszczenie do tego, aby kryształki lodu zepsuły konsystencję lodów i zamieniły je w monolit. Aby temu zapobiec, wystarczy wymieszać mieszaninę widelcem, rozbijając kryształki lodu. Zrób to 3-4 razy w odstępach 30 minut i zostaw lody w spokoju. A po kolejnych 3-4 godzinach traktuj dzieci i dorosłych i ciesz się tym sam.
Złożoność: łatwo Kalorie: 340,40 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 10 minut Dodać. czas: 6 godzin Używany: 2,94 g/16,77 g/41,13DeserWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJImango – 2 szt. (600-700 g)śmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 30% – 300 mlcukier puder – 100 gmleko skondensowane – 100 mlsok z cytryny – 1-2 łyżki. l.sól – mała szczypta Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Odetnij mango jak najbliżej pestki i odłóż odciętą część. Powtórz po drugiej stronie. Zostaniesz z pestką i odrobiną miąższu po bokach. Odetnij miąższ od pestki i usuń skórę. Drugi owoc pokroić w ten sam sposób.
Krok 2
Pozostałe połówki mango ułóż na desce skórą do dołu. Małym nożem pokrój mięso w kwadraty i ostrożnie usuń je łyżką stołową ze skórki.
Krok 3
Umieść cały miąższ mango w wysokiej szklance blendera zanurzeniowego i dodaj sok z cytryny. Mango zmiel na jednolitą masę. Przełóż puree z mango do dużej miski.
Krok 4
Śmietanę przelać do drugiej miski, dodać cukier puder i zacząć ubijać mikserem na średnich obrotach. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, a cukier puder całkowicie się rozpuści, zwiększamy obroty na wysokie i ubijamy jeszcze przez 2 minuty, aż do uzyskania sztywnej piany.
Krok 5
Puree z mango połącz ze skondensowanym mlekiem, dodaj małą szczyptę soli i wymieszaj mikserem. Śmietankę dodawać w trzech porcjach, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać masę szpatułką, wykonując lekkie, okrężne ruchy.
Krok 6
Aby przygotować lody w elektrycznej maszynce do lodów, wlej kremową masę mango do miski przy włączonym urządzeniu i gotuj lody zgodnie z instrukcją, około 10 minut. Wskaźnikiem gotowości będzie stan masy – powinna stać się dość gęsta, ale jednocześnie plastyczna.
Krok 7
Aby przygotować lody w zwykłej zamrażarce, umieść przygotowaną mieszankę kremu z mango w pojemniku z hermetyczną pokrywką. Umieść pojemnik w zamrażarce i pozostaw na 30 minut.
Krok 8
Wyjmij pojemnik, energicznie wymieszaj widelcem i włóż z powrotem do zamrażarki. Powtórz ostatni krok 3-4 razy. Po ostatnim wymieszaniu lody pozostawić na 3 godziny do ostatecznego zamrożenia.
PRZYDATNE RADY
Aby śmietana dobrze się ubijała, miskę i łopatki miksujące włóż do lodówki na godzinę przed gotowaniem. Krem powinien być również zimny.
PRZY OKAZJI
Zamrożone kostki mango możesz wykorzystać do zrobienia domowych lodów. Pozwól im lekko rozmrozić, a następnie zmiksuj je w blenderze. Twoje lody będą gotowe o 30 minut szybciej.