Lody bananowo-truskawkowe ze śmietanką
gastronomia 20 października 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Lody truskawkowo-bananowe ze śmietanką to deser, który doskonale łączy w sobie smak, kolor i aromat, a w dodatku takie lody z całą pewnością można nazwać zdrowymi, gdyż truskawki i banany zawierają wiele witamin i mikroelementów. Miękkie lody o delikatnej kremowej konsystencji z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym – nikt nie pozostanie obojętny! Jeśli chcesz poczęstować swoich wegetariańskich przyjaciół lodami lub przygotować je na Wielki Post, wprowadź małe zmiany w przepisie – zamiast śmietany użyj alternatywnych produktów, np. mleka kokosowego lub migdałowego. A dla rygorystycznych wegan pomiń miód i osłodź deser syropem klonowym lub z agawy.
Złożoność: łatwo Kalorie: 308,05 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 35 minut Dodać. czas: 6 godzin Używany: 2,79 g/22,77 g/22,60DeserWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIśmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 30% – 450 mltruskawki – 250 gbanan – 2 szt.miód – 2 łyżki. l.cukier waniliowy – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
30 minut przed rozpoczęciem robienia lodów włóż miskę do ubijania śmietanki i łopatki miksera do lodówki. W schłodzonej misce śmietanka ubija się lepiej i szybciej.
Krok 2
Posortuj truskawki, pozostawiając tylko dojrzałe, nieuszkodzone jagody. Umieścić na durszlaku i przepłukać zimną wodą. Połóż jagody na ręczniku kuchennym i pozostaw do wyschnięcia. Usuń działki i pokrój duże jagody na pół.
Krok 3
Jeśli używasz mrożonych truskawek, wyjmij je z zamrażarki na 20 minut przed przygotowaniem lodów i pozwól im lekko się rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Krok 4
Obierz banany i losowo pokrój miąższ na małe kawałki. Do lodów lepiej jest używać dojrzałych bananów z żółtą skórką. Wskaźnikiem dojrzałości jest także obecność ciemnych plam na skórce. Lepiej nie brać bananów, które są zbyt dojrzałe i mają ciemny miąższ.
Krok 5
Połączyć przygotowane truskawki z pokrojonymi bananami i zmiksować blenderem na gładką masę. W razie potrzeby możesz przetrzeć przecier owocowy przez drobne sito, aby usunąć drobne pestki.
Krok 6
Krem przelać do schłodzonej miski. Dodać cukier waniliowy i ubić mikserem na stabilną, gęstą pianę. Zacznij ubijać śmietanę na niskich obrotach, stopniowo je zwiększając w miarę gęstnienia śmietanki.
Krok 7
Przecier owocowy połączyć z miodem i wymieszać mikserem. W trzech dodatkach masę wlewamy do miski z bitą śmietaną, mieszając po każdym dodaniu mikserem lub silikonową szpatułką.
Krok 8
Mieszaj mieszaninę przecieru owocowego i śmietany nie dłużej niż 20 sekund na raz. Jeśli będziesz mieszać przez dłuższy czas, zwiewna konsystencja kremu zostanie zaburzona, dlatego gotowe lody mogą nie być wystarczająco miękkie.
Krok 9
Przygotuj duży pojemnik z hermetyczną pokrywką. Wlać do niego kremową masę owocową i szczelnie zamknąć. Możesz po prostu przykryć pojemnik arkuszem folii spożywczej lub folii.
Krok 10
Umieść pojemnik w zamrażarce i pozostaw na 30-40 minut. W tym czasie masa zacznie zamarzać. Wyjmij lody i energicznie wymieszaj widelcem, rozbijając kryształki lodu. Ponownie przykryj pojemnik i włóż go do zamrażarki.
Krok 11
Powtórz ostatni krok jeszcze dwukrotnie, zachowując odstęp 30-40 minut. Po ostatnim wymieszaniu lodów wkładamy je do zamrażarki na 3-4 godziny i przechowujemy tam do momentu podania.
Krok 12
10-15 minut przed podaniem wyjąć pojemnik i pozostawić lody do lekkiego rozmrożenia. Aby uformować kulki, każdorazowo zanurzamy specjalną gałkę lodów w szklance gorącej wody i do miski wkładamy zgrabną kulkę.
PRZYDATNE RADY
Lody truskawkowo-bananowe można robić nie tylko w sezonie, ale przez cały rok, bo świeże jagody można zastąpić mrożonymi! Nawiasem mówiąc, jeśli używasz mrożonych truskawek, to w tym samym czasie zamrażaj banana pokrojonego w kółka na 30-40 minut. Wtedy cały owocowy składnik przepisu wystygnie, a lody szybciej stwardnieją. Jest to szczególnie cenne, jeśli robisz lody w elektrycznej maszynce do lodów.
PRZY OKAZJI
Gotowych lodów nie należy przechowywać długo. Nawet jeśli Twoja zamrażarka jest głęboko zamrożona, staraj się nie przechowywać w niej lodów dłużej niż 2 tygodnie.