Łódki ogórkowe: z krewetkami, serem

Łódki ogórkowe: z krewetkami, serem

Łódki ogórkowe: z krewetkami, serem

Łódki ogórkowe to doskonała alternatywa dla kanapek i kanapek, idealna na świąteczny stół lub po prostu jako lekka przekąska. Przygotowanie takiej przystawki jest bardzo proste, a możliwości jej nadzienia można dowolnie zmieniać: mięsem, rybą czy liśćmi sałaty. I minimum dodatkowych kalorii, co jest dobrą wiadomością.

Łódki ogórkowe

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jakie ogórki wybrać i jak je prawidłowo przygotować
  • Opcje napełniania korzystne dla obu stron
  • Łódeczki kanapkowe z kiszonym ogórkiem
  • Łódki ogórkowe
  • Łódki ogórkowe z wątróbką dorsza
  • Łódki ogórkowe z tuńczykiem i anchois
  • Łódki z nadziewanymi ogórkami
  • Łódki ogórkowe z mięsem

Jakie ogórki wybrać i jak je prawidłowo przygotować

Do wyrobu łódek idealnie nadają się średnie i duże ogórki, nawet te przerośnięte. Najważniejsze, że nie są gorzkie. Dlatego koniecznie odetnij mały kawałek w pobliżu ogona i posmakuj – niestety goryczy w ogórkach nie da się określić w inny sposób. Bardzo twardą skórę lepiej będzie całkowicie lub przynajmniej częściowo odciąć. Należy usunąć nasiona i miękki rdzeń. Bardzo wygodnie jest to zrobić za pomocą specjalnego noża, którego ostrze jest wykonane w formie pętli i ma obustronne ostrzenie. Jednocześnie konstrukcja umożliwia regulację głębokości wnęki. Szeroką stroną ostrza można wyciąć także środek jabłek, gruszek i innych owoców, a węższą stroną można wykonać ozdobne rowki i usunąć pestki z małych owoców. Jeśli nie masz pod ręką profesjonalnego noża, wystarczy zwykła łyżeczka. Swoją drogą, pestek ogórka, nawet tych dużych, nie należy wyrzucać: dodawaj je do koktajli czy zup.

Opcje napełniania korzystne dla obu stron

Ogórki składają się w 96% z wody i nie mają własnego, wyrazistego smaku. Dlatego doskonale komponują się niemal ze wszystkim na świecie: mięsem, drobiem, owocami morza, ziołami, warzywami, grzybami i wszelkimi przyprawami. Aby było bardziej soczyste, do nadzienia dodaje się również sos. Może to być jogurt grecki lub kwaśna śmietana z ziołami, słodka musztarda amerykańska, majonez, remulada itp.

Opcją całkowicie korzystną dla obu stron, która może ozdobić każdy stół, są łódki z ogórkami i krewetkami. Najważniejsze jest, aby wybrać produkt dobrej jakości, z gęstym mięsem i bez śladów zepsucia. Idealne są świeżo mrożone krewetki, można je szybko ugotować we wrzącej wodzie z plasterkiem cytryny lub grillować. Lepiej jest ugotować bardzo małe skorupiaki lub koktajl morski na niewielkiej ilości masła z czosnkiem i tymiankiem. Do krewetek dobrze komponują się twarożek zbożowy, pomidor, ser miękki i zioła. Jako dekorację możesz użyć czerwonego kawioru, naturalnego lub imitowanego.

Do udanych i zawsze odpowiednich nadzień do łódek ogórkowych zalicza się wątróbkę dorsza z jajkiem i ziołami, pieczarki smażone z cebulą i marchewką, twarożek z awokado i suszonymi pomidorami. Często ogórki nadziewane są także siekanym serem zmieszanym z czosnkiem i doprawiane majonezem. Spróbuj pokruszyć fetę, dodać posiekane zioła i odrobinę sera pleśniowego.

Napełnij łódeczki ogórkowe sałatką z cienko pokrojonego korzenia selera i zielonych jabłek, polaną sokiem z limonki i masłem orzechowym. Rezultatem jest bardzo świeża i lekka przekąska, idealna do białego wina z lodem lub kieliszkiem mojito. A jeśli chcesz, aby danie było bardziej satysfakcjonujące, dodaj wędzonego kurczaka lub boczek, a także orzeszki piniowe i liście kolendry.

Kolejnym niezwykłym składnikiem, z którym dobrze komponują się świeże ogórki, jest melon. Spróbuj podać klasyczne już połączenie szynki lub prosciutto z melonem nie na szaszłykach, ale w łódeczkach z ogórkami. Okaże się bardzo smaczne i piękne!

Łódeczki kanapkowe z kiszonym ogórkiem

Nawiasem mówiąc, możesz gotować łódki z kiszonymi ogórkami. W USA na przykład niektóre restauracje serwują specjalną kanapkę, w której zamiast bułki używa się marynowanych warzyw: cukinii, papryki lub ogórka. Danie okazuje się pikantne, nie nudne i mniej kaloryczne. To prawda, że ​​u200bu200bprawie niemożliwe jest zjedzenie go bez ubrudzenia się w solance. Nie powstrzymuje to jednak miłośników nowego, modnego jedzenia.

Łódki ogórkowe

Łódki ogórkowe
Łódki ogórkowe

Łódeczki z ogórkami to wspaniała, lekka przekąska, odpowiednia zarówno na uroczystą biesiadę, jak i romantyczną kolację.

15 minut

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

200 g twarogu

4 gałązki pietruszki

2 ząbki czosnku

2 gałązki mięty

2 gałązki kolendry

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Aby przesłać:

4 małe ogórki

100 g solonego śledzia (lub 50 g szynki)

2–4 rzodkiewki

1. Odetnij końcówki ogórków, następnie przekrój każdy ogórek na pół. Za pomocą specjalnego noża lub łyżeczki usuń rdzeń z połówek (nie wyrzucaj).

2. Posiekaj warzywa i drobno posiekaj czosnek. Drobno posiekaj ogórki, dodaj je do twarogu wraz z ziołami i czosnkiem i dokładnie wymieszaj. Sól i pieprz do smaku.

3. Napełnij każdą łódkę ogórkową powstałą masą twarogową. Na wierzchu ułóż cienkie plasterki rzodkiewki, kawałki śledzia lub szynki.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli skórka ogórków jest bardzo szorstka, lepiej usunąć ją obieraczką do warzyw.

Przydatne rady

Śledzia lub szynki nie można ułożyć na wierzchu, lecz drobno posiekać i dodać do masy twarogowej, odpowiednio zmniejszając ilość pozostałych składników.

Łódki ogórkowe z wątróbką dorsza

Łódki ogórkowe z wątróbką dorsza
Łódki ogórkowe z wątróbką dorsza

Przystawka z wątróbki dorsza jest zawsze hitem. Spróbuj podać ten przysmak nie na chlebie, ale w łódeczkach z ogórkami.

15 minut

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

1 długi ogórek

100 g wątroby dorsza konserwowego

1 jajko na twardo

1 pęczek zielonej cebuli

2–3 gałązki koperku

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

1. Przygotowany ogórek przekrój wzdłuż na 2 części, ostrożnie usuń nasiona. W przypadku przyszłych łodzi lekko odetnij dno – zapewni to im stabilność na płycie.

2. Rozgnieć widelcem wątrobę dorsza i jajko na twardo. Dodać posiekaną cebulę, koperek i rdzenie ogórka. Dodać sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.

3. Nadzienie nakładamy do łódeczek, dokładnie wyrównujemy i od razu podajemy.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast zielonej cebuli można użyć zwykłej cebuli lub czerwonej cebuli sałatkowej. Trzeba je pokroić w bardzo drobną kostkę i zamarynować w naturalnym occie.

Przy okazji

Wybierz wysokiej jakości wątrobę dorsza, sprawdź informacje na puszce. Najlepsze produkty powstają lokalnie.

Łódki ogórkowe z tuńczykiem i anchois

Łódki ogórkowe z tuńczykiem i anchois
Łódki ogórkowe z tuńczykiem i anchois

Jeśli nie masz pod ręką anchois, nie ma to znaczenia. Użyj filetu ze szprota lub pikantnego solonego śledzia. W każdym razie okaże się bardzo smaczne.

15 minut

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

6 małych ogórków

1 puszka (200 g) tuńczyka we własnym soku

6 jaj przepiórczych

8 filetów anchois

1 jajo kurze

1 mała pęczek natki pietruszki

2 łodygi zielonej cebuli

1 łyżeczka musztarda

1 łyżeczka biały ocet winny

oliwa z oliwek

sól

świeżo zmielony biały pieprz

1. Jajka ugotować na twardo (kurczak – 9 minut, przepiórka – 4 minuty). Z pietruszki usuń twarde łodygi, a liście posiekaj bardzo drobno. Pokrój zieloną cebulę w cienkie pierścienie. Jajko kurze pokrój, jajko przepiórcze przekrój na pół.

2. 6 filetów anchois przekrój w poprzek na pół, pozostałe drobno posiekaj.

3. Odcedź tuńczyka z puszki. Rozgnieć rybę widelcem i wymieszaj z jajkiem kurzym, posiekanymi anchois, zieloną cebulą i natką pietruszki.

4. Do dressingu wymieszaj 2-3 łyżki. l. oliwa z oliwek, musztarda, ocet, sól i pieprz. Powstałą masę wylewamy na nadzienie i mieszamy.

5. Ogórki przekrój wzdłuż na pół, usuń rdzeń za pomocą łyżeczki lub specjalnego noża (nie będzie to konieczne). Napełnij łódeczki ogórkowe nadzieniem, udekoruj kawałkami anchois i połówkami jaj przepiórczych. Skropić oliwą z oliwek i natychmiast podawać.

Uwaga dla gospodyni

Nadzienie można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce od 2 do 24 godzin.

Przy okazji

Sok z tuńczyka z puszki można zamrozić i wykorzystać do przygotowania sosów lub zup.

Łódki z nadziewanymi ogórkami

Łódki z nadziewanymi ogórkami
Łódki z nadziewanymi ogórkami

Nawet duże i pozbawione smaku ogórki można wykorzystać do przygotowania doskonałej gorącej przekąski. W razie potrzeby do nadzienia dodaj ser, pieczoną paprykę, kawior z bakłażana – ogórki pasują niemal do każdego smaku.

40 minut

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

4 średnie ogórki

150 g mięsa mielonego (lub 500 g drobno posiekanych grzybów)

1 duża cebula

4 łyżki l. śmietana

50 g białego chleba (lub 1–2 łyżki gotowanego ryżu)

1/2 cytryny

1 mała pęczek natki pietruszki

1 łyżka. l. przecier pomidorowy

koperek

świeżo zmielony czarny pieprz

sól

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Nasmaruj ogniotrwałe naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Drobno posiekaj cebulę i pietruszkę.

2. Wymieszaj posiekane mięso lub grzyby z cebulą, ryżem lub miękkim białym pieczywem. W razie potrzeby dodaj drobno posiekane jajka na twardo. Sól, pieprz, dodaj natkę pietruszki i dobrze wymieszaj.

3. Ogórki obierz, przekrój wzdłuż, usuń nasiona. Napełnij łódeczki mielonym mięsem i włóż do formy. Wymieszaj śmietanę i koncentrat pomidorowy. Ogórki skropić sokiem z cytryny i polać sosem nadzienie. Przykryj patelnię arkuszem folii i piecz przez 25–30 minut.

4. Posyp gotowe ogórki koperkiem. Podawać z chlebem pita i świeżymi warzywami.

Uwaga dla gospodyni

Do nadzienia grzybowego można użyć absolutnie dowolnych grzybów: uprawnych (pieczarki, boczniaki itp.) lub dzikich.

Przy okazji

Te same łódeczki można przygotować nie tylko z ogórka, ale także z młodej cukinii.

Łódki ogórkowe z mięsem

Łódki ogórkowe z mięsem
Łódki ogórkowe z mięsem

Tę niezwykłą gorącą przystawkę z duszonych ogórków można podawać z sosem sojowym lub salsą ze świeżych warzyw i pastą chili.

1 godzina

Na 4 porcje potrzebować:

250 g cielęciny

4 małe ogórki

1 duża cebula

1 jajko

1 łyżka. l. masło

1 łyżka. l. mąka

3–4 ziarna czarnego pieprzu

1 liść laurowy

sól

1. Do rondelka włóż przekrojone na pół mięso i cebulę, zalej gorącą wodą i zagotuj. Usuń pianę, gotuj przez 20 minut. Dodać liść laurowy i ziarna pieprzu, smażyć kolejne 10 minut.

2. Ostudzić trochę gotową cielęcinę i przejść przez maszynę do mięsa. Wymieszać z miękkim masłem, jajkiem, solą i mąką. Ogórki obierz, przekrój na pół, usuń nasiona.

3. Przygotowanym mięsem mielonym nadziewamy ogórki, łączymy połówki i zawiązujemy nitką kuchenną. Ogórki ułożyć na dnie rondla, zalać bulionem i gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż zmiękną.

4. Lekko ostudź gotowe ogórki, usuń nitki. W razie potrzeby za pomocą noża ostrożnie podziel ogórki na łódeczki, polej sosem do smaku i podawaj.

Uwaga dla gospodyni

Oprócz cielęciny do tego dania można użyć wieprzowiny, kurczaka, indyka itp.

Przydatne rady

Dla smaku i aromatu do mięsa mielonego można dodać podsmażoną cebulę i czosnek oraz odrobinę ostrej papryki.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ogórki #przekąska #sałatka z ogórkówPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja