Liście winogron w zalewie
gastronomia 12 września 2008(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 349,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Używany: 21,00 g/5,00 g/55,00Solenie, fermentacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘliście winogron – 1 kgsól – 100 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj młode liście winogron i pozostaw na 30 minut. do zimnej wody. Ponownie spłucz bieżącą wodą. Liście układamy w stosy po 10 sztuk, zwijamy je w ciasne ruloniki i szczelnie układamy w wysterylizowanym słoiku w pozycji pionowej.
Krok 2
Przygotuj solankę. Do rondla z 1 litrem wody dodać sól, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Wlać solankę do słoika. Zamknąć i umieścić w ciemnym miejscu. Liście będą gotowe za 10–12 dni. Przechowywać w lodówce.