Limoncello z wódką
gastronomia 04 marca 2024 r Do przepisu
Limoncello z wódką to jedna z odmian słynnego włoskiego napoju, który przygotowywany jest na bazie alkoholu przy użyciu klasycznej technologii. Dlaczego oferujemy ten konkretny przepis? Po prostu dlatego, że o wiele łatwiej kupić u nas wódkę niż czysty alkohol! W ten sposób napój okaże się słabszy w stopniach, ale nie mniej smaczny. Zasada przygotowania limoncello jest tak prosta, że przygotowuje ją niemal każda włoska rodzina. Napój ten spożywany jest w czystej postaci, jako środek trawienny, likier ten wchodzi także w skład szerokiej gamy koktajli. Limoncello zwykle podaje się bardzo schłodzone w małych szklankach, które wcześniej trzymano w zamrażarce.
Złożoność: łatwo Kalorie: 489,80 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 72 godz Używany: 0,90 g/0,10 g/62,92GotowanieKuchnia włoskaDrinkImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 2 PORCJEwódka – 1 cytryna z grubą skórką – 10 szt. cukier – 600 g woda pitna – 1 l Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki limoncello. Cytryny dokładnie umyj pod gorącą wodą za pomocą sztywnej szczoteczki, aby usunąć woskową warstwę pokrywającą owoce cytrusowe. Dobrze osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 2
Używając bardzo ostrego noża, użyj długiego paska, aby otrzeć skórkę z cytryn, uważając, aby nie dotknąć białej warstwy. Następnie wyciśnij sok z owoców. Skórkę przełóż do słoika, dodaj połowę soku z cytryny (resztę można wykorzystać do innych przepisów) i wódkę. Szczelnie zamknij i odstaw na tydzień w temperaturze pokojowej.
Krok 3
Wlej wodę do kadzi. Dodać cukier i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zredukuj do minimum i gotuj przez 15 minut. Zdejmij syrop z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 4
Nalewkę cytrynową przecedź przez kilka warstw gazy do czystej miski. Wmieszać ostudzony syrop. Butelka. Zakręcić i odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej. Dobrze ostudzić przed podaniem. Podawać jako trawienie.
PRZYDATNE RADY
Likier Limoncello należy przygotować z najlepszej możliwej wódki, możliwie oczyszczonej, bez wyraźnego zapachu olejów fuzlowych.
PRZY OKAZJI
Korzystając z przepisu na limoncello, możesz przygotować podobny napój – arancello, jeśli skórkę i sok z cytryny zastąpisz pomarańczowymi. Okaże się również bardzo smaczne.