Likier morelowy
Konstanca 27 lipca 2024 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
W likierze morelowym wcale nie chodzi o nadużywanie alkoholu, ale o uzyskanie żywych wrażeń gastronomicznych. Tak wspaniały, zawrotnie aromatyczny napój można podać gościom lub pozostawić do spożycia w domu, np. dodając czasem odrobinę do kawy. Przygotowanie likieru morelowego jest dość proste, ale zaparzenie wymaga oczywiście czasu. Ale jeśli będziesz pamiętać, że efektem będzie pyszny, całkowicie naturalny napój, możesz łatwo pogodzić się z takim oczekiwaniem!
Złożoność: łatwo Kalorie: 471,00 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1440 godz Używany: 1,13 g/0,13 g/86,08GotowanieDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 20 PORCJI–20Porcje+Morela 2 kgGranulowany cukier 1 kgWódka 1 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na likier. Morele umyj, osusz i przekrój na połówki. Usuń nasiona (rozbij młotkiem około 10–12 kawałków i usuń nasiona).
Likier morelowy ()
Krok 2
Morele pokroić w plasterki lub kostkę. Włóż do rondelka i dodaj cukier. Pozostaw na 3-5 godzin. W tym czasie z moreli wypuści sok, a cukier zmieni kolor na żółtawo-pomarańczowy.
Likier morelowy ()
Krok 3
Rondel z cukrowymi morelami postaw na średnim ogniu i zagotuj. Następnie gotuj na małym ogniu przez około siedem minut, okresowo usuwając pianę. Syrop ostudzić i przecedzić przez drobne sito lub gazę.
Likier morelowy ()
Krok 4
Syrop morelowy wlać do szklanego słoika o odpowiedniej wielkości. Dodać ziarna i zalać wódką. Wymieszaj długą łyżką i przykryj plastikową pokrywką.
Likier morelowy ()
Krok 5
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez 2-3 miesiące. Słoikiem należy okresowo wstrząsać. Powstały likier morelowy rozlać do butelek i zakręcić.
PRZYDATNE RADY
Aby likier morelowy był klarowny, rozlewamy go do butelek za pomocą gumowej rurki (która nie powinna sięgać do osadu), ustawiając słoiczek wyżej.
PRZY OKAZJI
Ten likier morelowy zawiera pestki dla smaku, co może budzić wątpliwości, ponieważ zawiera kwas cyjanowodorowy. Spieszymy Cię uspokoić: jego działanie neutralizuje przyzwoita zawartość cukru w syropie. Jeśli jednak kości „niepokoją” Cię, po prostu usuń je z listy składników.