Do przepisu
Żurawina w koniaku była niegdyś bardzo popularnym napojem, który łatwo było przygotować w domu i był uwielbiany nie tylko przez panie, ale także ich panów. Nie tylko wskrzesiliśmy na wpół zapomniany przepis, ale znacznie go „rozszerzyliśmy i pogłębiliśmy”. Tak narodził się „Mary Stuart” – wspaniały czerwony likier.
Złożoność: łatwo Kalorie: 133,58 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 12 godz Używany: 0,15 g/0,04 g/23,81GotowanieDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmUrodzinyKarnawałWielkanocBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ500 g mrożonej żurawiny750 ml wytrawnego czerwonego wina600 g cukru200 ml brandy lub koniaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wino wlać do rondla lub grubościennej patelni, dodać cukier i podgrzewać prawie do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 2
Do wina dodać żurawinę i trzymać patelnię na średnim ogniu przez 5-7 minut. Jagody powinny się rozmrozić i pęknąć. Nie pozwól, aby wino się zagotowało!
Krok 3
Zdejmij patelnię z ognia, zamknij pokrywkę, zawiń i odstaw na 8–12 godzin.
Krok 4
Syrop przecedź przez kilka warstw gazy lub szmatki i przelej do butelki. Dodaj brandy (koniak), zakręć butelkę i pozwól jej parzyć przez co najmniej 3 dni. Podawać z owocami lub ciasteczkami.