Do przepisu
Maliny bardzo dobrze nadają swój smak, kolor i aromat każdemu napojowi, także alkoholowemu. Likier malinowy można nawet uznać za wzbogacony, ponieważ maliny to wyjątkowo zdrowa jagoda, nawet jeśli są mrożone. Nawiasem mówiąc, brandy w tym przepisie można zastąpić ginem, dzięki czemu likier będzie nieco bardziej wytrawny. I maliny – na wiśnie lub czarne porzeczki.
Złożoność: łatwo Kalorie: 149,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 45 minut Używany: 0,13 g/0,08 g/18.17GotowanieLikieryDrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmUrodzinyKarnawałNowy RokBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ500 g mrożonych malin1 litr brandy lub koniaku500ml wody pitnej500 g cukru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Nie rozmrażając, włóż maliny do szklanego słoika z szeroką szyjką i zalej koniakiem. Przykryj plastikową pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 tygodnie.
Krok 2
W rondlu zagotuj wodę z cukrem i gotuj syrop przez 15 minut. Nie mieszaj, szczególnie na początku, w przeciwnym razie cukier się skrystalizuje. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 3
Syrop wymieszać z nalewką malinową, przesączyć przez kilka warstw gazy lub szmatki, zalać butelką i zakręcić. Poczekaj jeszcze 1 tydzień.