Likier aroniowy (nalewka) – wersja monastyczna
avtop2 05 września 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Stary klasztorny przepis: mnisi zbierali jagody do glinianych garnków, polewali je dwoma palcami wódki i umieszczali na noc w łaźni na grzejniku, przykrywając je pościelą. Rano odcedź i dodaj cukier. (To do smaku. Od likieru do likieru) W przypadku braku garnka wystarczy emaliowana patelnia… W przypadku braku wanny – kąpiel wodna na kuchence i szklany słój…:) Powodzenia każdemu! Nie trzeba wyciskać jagód! Wystarczy ostrożnie odcedzić… Wydajność powinna wynosić 1:1! Z reguły nie musisz się nawet męczyć! Absolutnie przezroczysty napój! Naturalnie w kolorze jagodowym.
Złożoność: łatwo Porcje: 1DrinkSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘaronia 2,5 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do 3-litrowego słoika nałożyłam liście wiśni, napełniłam słoik aronią i zalałam litrem wódki, włożyłam do rondelka z wodą i postawiłam na gaz.
Krok 2
Przechowywać w łaźni wodnej przez 2,5-3 godziny, nie doprowadzać wody do wrzenia na średnim ogniu, nie wlewać wódki pod szyję, pozostawić miejsce na sok i okresowo odcedzać. Na koniec można dodać syrop cukrowy.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast wódki można użyć rozcieńczonego alkoholu lub bimbru.