Liczi – jak i z czym je jeść

Liczi – jak i z czym je jeść

Ostatnio wiele niespodziewanie pojawiło się w moskiewskich supermarketach. liczi. Egzotyczne owoce nie są takie drogie – około 230 rubli za kilogram. Tylko jak i z czym to zjeść?

liczi („Oko smoka”) to owoc rosnącego wiecznie zielonego drzewa Północne Indie, Chiny, Tajlandia, Północny Wietnam, Republika Południowej Afryki i USA. Owoce mają pryszczatą czerwono-różową skórkę, pod którą kryje się galaretowaty, soczysty miąższ i duże, niejadalne nasiona.

Liczi ma orzeźwiający i niezwykły smak (dla wielu przypomina mieszankę truskawek, winogron, porzeczek i suszonych moreli), o przyjemnym i charakterystycznym zapachu perfum, podobnym do aromatu róży.

Owoce liczi na drzewie

Liczi, jak wybierać i przechowywać

Najważniejsze jest, aby spojrzeć na kolor skórki. Powinien być różowy lub czerwony. Jeśli jest brązowy, oznacza to, że owoc został zerwany dawno temu i mógł się zepsuć. Kolor jasnożółty – chcą ci sprzedać niedojrzałe liczi. I oczywiście skórka musi być nienaruszona, bez wgnieceń i plam.

Dotknij owocu – powinien być elastyczny, jakby miał zaraz pęknąć. Nie ma potrzeby kupowania miękkiego lub zbyt twardego liczi – to strata pieniędzy.

Liczi najlepiej zjeść jak najszybciej, 1-2 dni po zakupie. Przez tak krótki czas owoce można pozostawić w temperaturze pokojowej. Chcesz je zatrzymać na dłużej? Obierz liczi (patrz instrukcja poniżej), umieść miąższ w pojemniku na żywność i zamroź. Jeśli masz najmniejsze podejrzenia co do jakości przechowywania liczi, wyrzuć je bez żalu!

Właściwe liczi – jędrne, różowe i pachnące

Jak obrać liczi

1. Dokładnie umyj owoce pod bieżącą wodą.

2. Ostrożnie nakłuj skórkę nożem i wykonaj płytkie, krótkie nacięcie.

3. Obierz skórę palcami, jak przy obieraniu jajka na twardo. Tylko tę skórkę można usunąć długimi paskami.

4. Pokrój w mięso i usuń pestkę. Ona jest niejadalna!

Liczi: skórka, miąższ i nasiona

Jak i z czym jeść liczi

Liczi można po prostu jeść na świeżo, ale nie można ich zjeść w dużych ilościach – smak jest i tak zbyt specyficzny. Ale z liczi można zrobić wspaniałe napoje i desery – lody, musy, galaretki.

Najprostszą opcją deserową jest liczi z zieloną herbatą jaśminową. Przygotuj zieloną herbatę, dobrze ją zaparz i odcedź. Dodaj trochę brązowego cukru oraz skórkę i sok z limonki. Gotuj mieszaninę, aż cukier całkowicie się rozpuści. Całkowicie ostudzić herbatę. Do miseczek włóż miąższ liczi (w razie potrzeby dodaj białe winogrona, kawałki melona i kiwi) i zalej herbacianym syropem. Odstaw na 2-3 minuty i podawaj.

W Azji Południowo-Wschodniej liczi wykorzystuje się także do przyrządzania dań mięsnych i owoców morza, np. z owoców robi się sos do smażonych w głębokim tłuszczu krewetek czy kurczaka z migdałami. Świetną opcją jest podanie liczi z makaronem ryżowym gotowanym na mleku kokosowym.

Liczi do dekoracji napoju

Przepisy na liczi

Zupa deserowa z liczi

Och, jak my kochamy podróżować. Szczególnie tam, gdzie jest morze, zawsze jest ciepło i jest słońce… Niestety nie zawsze to się sprawdza. Ale nie myślimy o utracie serca. Kupujemy liczi i robimy niesamowitą zupę liczi z migdałowymi lodami kulfi.

Zupa liczi z migdałowymi lodami kulfi

Wow sałatka z liczi, ananasem i truskawkami

Ananas, truskawki i liczi to produkty, które można kupić w wielu supermarketach o każdej porze roku. Warto to wykorzystać i przygotować efektowny deser z liczi i truskawek, podany w ananasie.

Deser ananasowy z truskawkami i liczi

Koktajl dla zdrowia i młodości z liczi i kokosem

Kokos jest uważany za produkt wysokokaloryczny. Ale zawiera wiele substancji leczniczych, naturalnych olejków i przeciwutleniaczy. A jeśli dodamy do tego liczi, otrzymamy koktajl detoksykacyjny z mlekiem kokosowym.

Koktajl Detox z kokosem i liczi

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #egzotyczne #owoce egzotyczne #jak gotować #Olga Zakharova #licziPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja