Ostatnio wiele niespodziewanie pojawiło się w moskiewskich supermarketach. liczi. Egzotyczne owoce nie są takie drogie – około 230 rubli za kilogram. Tylko jak i z czym to zjeść?
liczi („Oko smoka”) to owoc rosnącego wiecznie zielonego drzewa Północne Indie, Chiny, Tajlandia, Północny Wietnam, Republika Południowej Afryki i USA. Owoce mają pryszczatą czerwono-różową skórkę, pod którą kryje się galaretowaty, soczysty miąższ i duże, niejadalne nasiona.
Liczi ma orzeźwiający i niezwykły smak (dla wielu przypomina mieszankę truskawek, winogron, porzeczek i suszonych moreli), o przyjemnym i charakterystycznym zapachu perfum, podobnym do aromatu róży.
Owoce liczi na drzewie
Liczi, jak wybierać i przechowywać
Najważniejsze jest, aby spojrzeć na kolor skórki. Powinien być różowy lub czerwony. Jeśli jest brązowy, oznacza to, że owoc został zerwany dawno temu i mógł się zepsuć. Kolor jasnożółty – chcą ci sprzedać niedojrzałe liczi. I oczywiście skórka musi być nienaruszona, bez wgnieceń i plam.
Dotknij owocu – powinien być elastyczny, jakby miał zaraz pęknąć. Nie ma potrzeby kupowania miękkiego lub zbyt twardego liczi – to strata pieniędzy.
Liczi najlepiej zjeść jak najszybciej, 1-2 dni po zakupie. Przez tak krótki czas owoce można pozostawić w temperaturze pokojowej. Chcesz je zatrzymać na dłużej? Obierz liczi (patrz instrukcja poniżej), umieść miąższ w pojemniku na żywność i zamroź. Jeśli masz najmniejsze podejrzenia co do jakości przechowywania liczi, wyrzuć je bez żalu!
Właściwe liczi – jędrne, różowe i pachnące
Jak obrać liczi
1. Dokładnie umyj owoce pod bieżącą wodą.
2. Ostrożnie nakłuj skórkę nożem i wykonaj płytkie, krótkie nacięcie.
3. Obierz skórę palcami, jak przy obieraniu jajka na twardo. Tylko tę skórkę można usunąć długimi paskami.
4. Pokrój w mięso i usuń pestkę. Ona jest niejadalna!
Liczi: skórka, miąższ i nasiona
Jak i z czym jeść liczi
Liczi można po prostu jeść na świeżo, ale nie można ich zjeść w dużych ilościach – smak jest i tak zbyt specyficzny. Ale z liczi można zrobić wspaniałe napoje i desery – lody, musy, galaretki.
Najprostszą opcją deserową jest liczi z zieloną herbatą jaśminową. Przygotuj zieloną herbatę, dobrze ją zaparz i odcedź. Dodaj trochę brązowego cukru oraz skórkę i sok z limonki. Gotuj mieszaninę, aż cukier całkowicie się rozpuści. Całkowicie ostudzić herbatę. Do miseczek włóż miąższ liczi (w razie potrzeby dodaj białe winogrona, kawałki melona i kiwi) i zalej herbacianym syropem. Odstaw na 2-3 minuty i podawaj.
W Azji Południowo-Wschodniej liczi wykorzystuje się także do przyrządzania dań mięsnych i owoców morza, np. z owoców robi się sos do smażonych w głębokim tłuszczu krewetek czy kurczaka z migdałami. Świetną opcją jest podanie liczi z makaronem ryżowym gotowanym na mleku kokosowym.
Liczi do dekoracji napoju
Przepisy na liczi
Zupa deserowa z liczi
Och, jak my kochamy podróżować. Szczególnie tam, gdzie jest morze, zawsze jest ciepło i jest słońce… Niestety nie zawsze to się sprawdza. Ale nie myślimy o utracie serca. Kupujemy liczi i robimy niesamowitą zupę liczi z migdałowymi lodami kulfi.
Zupa liczi z migdałowymi lodami kulfi
Wow sałatka z liczi, ananasem i truskawkami
Ananas, truskawki i liczi to produkty, które można kupić w wielu supermarketach o każdej porze roku. Warto to wykorzystać i przygotować efektowny deser z liczi i truskawek, podany w ananasie.
Deser ananasowy z truskawkami i liczi
Koktajl dla zdrowia i młodości z liczi i kokosem
Kokos jest uważany za produkt wysokokaloryczny. Ale zawiera wiele substancji leczniczych, naturalnych olejków i przeciwutleniaczy. A jeśli dodamy do tego liczi, otrzymamy koktajl detoksykacyjny z mlekiem kokosowym.
Koktajl Detox z kokosem i liczi
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #egzotyczne #owoce egzotyczne #jak gotować #Olga Zakharova #licziPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych