Letnia adjika (bez gotowania)
Nadieżda Ekimkina 16 lipca 2020 r Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Jak nie gotować adjiki, gdy prawie wszystkie składniki rosną w ogrodzie! Co roku przygotowuję niesamowicie smaczną letnią adjikę ze świeżo wyhodowanych warzyw bez chemii – wszyscy w rodzinie ją uwielbiają – zajada się ją z hukiem!
Złożoność: łatwo Kalorie: 428,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 15 minut Używany: 22,10 g/2,90 g/84,30Bez obróbki cieplnejKuchnia gruzińskaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘpomidory 1 kgsłodka papryka 100 gostra papryka 100 gczosnek 100 gwarzywa – pietruszka, koper, kolendra pół pęczkasól 1,5 łyżki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj i wysusz warzywa i zioła. Odetnij łodygę pomidora. Odetnij łodygę papryki i usuń nasiona. Przełóż warzywa przez maszynę do mięsa. Odetnij łodygi zieleni, a także obróć liście razem z obranym czosnkiem. Odcedź nadmiar soku.
Krok 2
Do powstałej mieszanki warzywnej dodaj sól i wymieszaj. Adżyka jest gotowa! Przełożyć do wysterylizowanych słoików z szczelnie zamkniętą pokrywką. Przechowywać w lodówce!
Krok 3
Adjika jest dobra zarówno do pierwszych, jak i drugich dań. Zwłaszcza do produktów mięsnych gotowanych na ogniu.
UWAGA DO GOSPODARKI
Nadmiar soku z warzyw przechowuję w zamrażarce i używam go do przygotowania kharcho.
PRZYDATNE RADY
Lepiej jest używać mięsistych pomidorów, aby było mniej soku.