Do przepisu
Letni bulion warzywny będzie bardzo aromatyczny i pikantny w smaku, ponieważ dodaliśmy do niego pasternak i czosnek.
Złożoność: łatwo Porcje: 8 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowanieKolacjaKolacjaBulionZupaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJI2 średnie cebule10 łodyg selera4 średnie marchewki1 średni korzeń pasternaku1 duży, twardy pomidor1 duży korzeń pietruszki3 ząbki czosnku1 pęczek pietruszki1 łyżka. l. oliwa z oliwek1 godz. l. ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzusól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
1 cebulę, 1 marchewkę i korzeń pietruszki pokroić w duże kawałki, podsmażyć na oleju na patelni na średnim ogniu na złoty kolor, włożyć do dużego rondla.
Krok 2
Usuń rdzeń i płyn z pomidora, a miąższ drobno posiekaj. Pozostałe warzywa obierz i posiekaj dość drobno.
Krok 3
Wszystkie warzywa i przyprawy włóż do rondla i zalej 2,5 litra zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, dodać sól, gotować na małym ogniu przez 2 godziny, dodać natkę pietruszki, przykryć, zdjąć z ognia, całkowicie ostudzić, odcedzić bulion i używać do zup warzywnych lub jako samodzielne danie.