Leniwy PP Khachapuri
gastronomia 28 maja 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Leniwe PP-chaczapuri są na tyle „szybkie”, że można je przygotować na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia (jeśli np. pracujemy zdalnie z domu). Zobaczysz: cały proces zajmie Ci nie więcej niż dwadzieścia minut! Cóż, chcę tylko dać owację na stojąco składowi ciasta: przygotowywane jest z niskotłuszczowego twarogu, suluguni, jajek i mąki ryżowej. W rezultacie otrzymujemy bardzo smaczne, aromatyczne danie o obniżonej kaloryczności (szczególnie w porównaniu do wersji klasycznej). I niech Was nie przeszkadza, że chaczapuri smaży się na patelni: nie używamy oleju, więc podpłomyki są nie tyle smażone, co pieczone.
Złożoność: łatwo Kalorie: 236,55 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Używany: 16,28 g/14,47 g/10,94Na patelniKuchnia gruzińskaPiekarniaProdukt z ciastaCiastoChaczapuriWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIserek twarogowy suchy o zawartości tłuszczu 5% – 200 gsuluguni – 65 gPietruszka – 1 gałązkakoperek – 1 gałązkajaja C1 – 2 szt.oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.mąka ryżowa – 50 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ciasto na chaczapuri. Do miski włóż serek wiejski i zmiksuj blenderem. Zetrzyj suluguni na grubej tarce. Połączyć z serkiem wiejskim i dokładnie wymieszać.
Krok 2
Natkę pietruszki i koperek umyć i dobrze osuszyć. Drobno posiekaj warzywa. Dodać do masy serowo-twarogowej. Wbijamy do niego jajka, dolewamy oliwę i mieszamy. Dodaj mąkę ryżową. Dokładnie zagnieść ciasto chaczapuri.
Krok 3
Umieść patelnię z niezawodną powłoką nieprzywierającą na małym ogniu i ogniu. Włóż do niego połowę ciasta i wygładź, aż uzyskasz płaski placek o grubości 1 cm.
Krok 4
Smaż chaczapuri pod przykryciem przez 5 minut. Otwórz patelnię. Przykryj chaczapuri talerzem i ostrożnie odwróć. Następnie przełóż je ponownie na drugi talerz i z powrotem na patelnię. Takie manipulacje są konieczne, aby chaczapuri się nie rozpadło, ponieważ mąka ryżowa nie zawiera glutenu, a produkty z niej wykonane są bardzo „kruche”.
Krok 5
Gotuj chaczapuri pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Przykryj ponownie talerzem i odwróć. Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i z pozostałego ciasta przygotuj chaczapuri, pojedynczo. Podawać na ciepło.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli nie masz nic przeciwko mące pszennej, zamiast ryżu dodaj ją do ciasta leniwego PP chaczapuri. To nawet nieco zmniejszy zawartość kalorii! Pamiętaj tylko, że mąka pszenna w przeciwieństwie do mąki ryżowej zawiera gluten.
PRZY OKAZJI
Chaczapuri Leniwy PP można podawać z jogurtem naturalnym. Świeże warzywa, takie jak pomidory, ogórki i słodka papryka, będą doskonałym dodatkiem do dania.