Leniwe papryczki
gastronomia 19 lutego 2012(6)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘsólcebula i marchewka – po 500 gczosnek – 4 ząbkipieprz czarny – 10 szt.mielona ostra czerwona papryka – 0,5 łyżeczki.pomidory konserwowe we własnym soku – 1 kgolej roślinny – 0,5 szklankicukier – 1 łyżka. l.słodka papryka – 500 gryż – 0,5 szklankipuree z pomidorów PODRAVKA – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Pokrój słodką paprykę w kwadraty, usuwając rdzeń. Rozgnieć pomidory widelcem. Marchewkę i cebulę obrać, posiekać i smażyć na rozgrzanym oleju, mieszając, przez 10 minut. Dodać pomidory wraz z sokiem, gotować kolejne 10 minut.
Krok 2
Dodać paprykę, paprykę czarną i ostrą, sól, cukier, gotować 20 minut.
Krok 3
Gotuj ryż, aż będzie gotowy. Obierz czosnek i posiekaj go. Dodać do papryki, wymieszać. Podzielić do czystych słoików. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.