Do przepisu
Te kluski będą dobrze komponować się ze świeżymi jagodami i owocami, pokrojonymi na kawałki, jak na sałatkę owocową.
Złożoność: łatwo Kalorie: 501,82 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Używany: 28,56 g/21,91 g/47,38MikserGotowanieKuchnia ukraińskaKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPierogiDrugie danieLeniwe kluskiDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI500 g twarogu 9% tłuszczu200 g dyni3 łyżki l. wabiki2 łyżki l. mąka2 łyżki l. Sahara1 duże jajko0,5 łyżeczki mielony cynamon0,3 łyżeczki sólmasło do podania2 żółtkaśmietana do podaniacukier do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jajko i żółtka wymieszaj z solą. Następnie wymieszaj z twarogiem (dla gładkości można ubić blenderem zanurzeniowym).
Krok 2
Dynię obrać z pestek i obrać, zetrzeć na drobnej tarce, posypać cukrem i cynamonem, dobrze wymieszać i dodać do masy twarogowej.
Krok 3
Dodaj mąkę i semolinę. Powinno powstać dość gęste ciasto. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki. Włożyć do lodówki na 30 minut. (i do 12 godzin).
Krok 4
Szeroki i głęboki rondelek z 3 litrami wody postaw na dużym ogniu i zagotuj. Posyp deskę mąką. Wilgotnymi rękami odrywamy kawałek ciasta i zwijamy go w kiełbasę o średnicy 2 cm.
Krok 5
Posolić wodę na patelni. Zanurzając nóż we wrzącej wodzie, odcinamy z kiełbasy 2 cm kawałki i wrzucamy je do wrzącej wody. Zmniejsz ogień; gotuj na wolnym ogniu, aż kluski wypłyną, 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową do obficie natłuszczonego naczynia (odcedzić!). Podawać ze śmietaną i cukrem.