Leniwe gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

Leniwe gołąbki, danie gotowe Do przepisu

Leniwe gołąbki z mięsem mielonym i ryżem to prawdziwy ratunek dla współczesnej gospodyni domowej, która dużo pracuje, ale jednocześnie pragnie pozostać kochającą żoną i dobrą matką. To sprawdzone danie ma kilka ważnych zalet: jest łatwe w przygotowaniu, satysfakcjonujące, niedrogie i oczywiście smaczne. A leniwe gołąbki mogą zaszczepić młodemu pokoleniu miłość do warzyw i mięsa (niestety, dzieci często nie lubią tych produktów w czystej postaci). Ogólnie rzecz biorąc, mamy docenią przepis! Nawiasem mówiąc, jeśli dzieci nie lubią czosnku, wyrzuć go i wzmocnij smak sosu innymi „dodatkami” – na przykład posiekaną natką pietruszki.

Złożoność: łatwo Kalorie: 757,52 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godz. 10 min Używany: 21,15 g/62,98 g/28,24PiekarnikPrażeniePieczenieNa patelniKolacjaKolacjaDrugie danieGołąbki z kapusty faszerowanejGołąbki z gołąbkiem są leniweDolmaDanie główneSzybkie sałatkiMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJINa gołąbki:ryż – 120 gwoda pitna – 360 mlkapusta biała – 400 golej roślinny – 5 łyżek. l.cebula – 2 szt.czosnek – 3 ząbkimięso mielone (wieprzowina + wołowina) – 800 gjajko – 1 szt.żółtka – 2 szt.bułka tarta – 3 łyżki. l.sólpieprzDo sosu:czosnek – 4 ząbkiśmietana 10% tłuszczu – 400 gśmietana 33% tłuszczu – 400 mlsos pomidorowy – 4 łyżki. l.sólczarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj leniwe gołąbki z mięsem mielonym i ryżem. W rondlu zagotuj wodę i dodaj odrobinę soli. Dodać ryż i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Ułożyć na sicie i ostudzić.

Krok 2

Usuń górne liście z główki kapusty (nie będą potrzebne). Następnie usuń 2-3 duże liście i odłóż na bok. Pozostałą kapustę drobno posiekaj, a następnie pokrój w poprzek w drobną kostkę. Włóż do durszlaka i zalej wrzącą wodą.

Krok 3

Nasmaruj naczynie do pieczenia leniwych gołąbków o wymiarach około 20×30 cm 1 łyżką. l. olej roślinny. Odłożone wcześniej liście kapusty ułożyć i doprawić do smaku.

Krok 4

Obierz cebulę i czosnek, a następnie posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l. olej roślinny. Dodać cebulę i czosnek i smażyć na małym ogniu przez 7 minut. Pozwól ostygnąć.

Krok 5

Do mięsa mielonego dodać cebulę i czosnek, ryż, kapustę, jajko i żółtka. Sól i pieprz do smaku. Z powstałej masy uformuj długie kotlety (gołąbki) i obtocz w bułce tartej.

Krok 6

Rozgrzej pozostały olej roślinny na dużej patelni i smaż ugotowane gołąbki ze wszystkich stron na złoty kolor. Ułóż je na patelni na liściach kapusty.

Krok 7

Przygotuj sos do leniwych gołąbków z mięsem mielonym i ryżem. Aby to zrobić, rozgnieć ząbki czosnku płaską stroną noża, a następnie drobno posiekaj. W małej misce wymieszaj śmietanę, śmietanę i sos pomidorowy. Dodać czosnek, sól i pieprz.

Krok 8

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Powstałym sosem pomidorowo-śmietanowym polej gołąbki w formie. Przykryj folią i piecz przez 30 minut. Następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut.

PRZYDATNE RADY

Po zdjęciu folii z patelni leniwe gołąbki z mięsem mielonym i ryżem można posypać tartym twardym serem. Danie zyska szczególnie piękną skórkę i stanie się jeszcze smaczniejsze.

PRZY OKAZJI

Aby ręce nie przyklejały się do mieszanki podczas formowania leniwych gołąbków z mięsem mielonym i ryżem, należy je okresowo zwilżać zimną wodą. Nawiasem mówiąc, wtedy same bułki z kapustą okażą się bardziej równe i schludne.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja