Leniwa lasagne z makaronem
gastronomia 21 lutego 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Leniwa lasagne z makaronem z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego klasycznego dania, którzy po prostu nie mają czasu na jego pełne przygotowanie. Faktem jest, że smak tak uproszczonej wersji jest bardzo podobny do tradycyjnej. I tak jest właśnie w przypadku, gdy z zamkniętymi oczami możesz nie być w stanie uchwycić różnicy! Co wcale nie jest zaskakujące, ponieważ w daniu znajduje się makaron, ale nie makaron liściasty. Sugerujemy użycie farfalle, chociaż penne lub fusilli również dobrze się sprawdzą. Wszystkie pozostałe składniki lasagne przygotowywane są według ścisłej tradycji: jest nadzienie mięsne i sos beszamelowy. Tyle, że tarty ser zastąpiliśmy plasterkami mozzarelli. Należy zauważyć, że dzięki temu smak potrawy stał się delikatniejszy i delikatniejszy.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 378,97 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 21,55 g/24,00 g/22,94Kuchnia włoskaKolacjaDrugie danieZapiekankaLasagneDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIfarfalle lub inny płaski makaron – 150 gpulpa wołowa – 400 gcebula – 80 gczosnek – 1 ząbekmasło – 80 gprzecier pomidorowy – 500 gsuszone zioła włoskie – 1 łyżeczka.mąka – 1 łyżka. l.mleko – 300 mlmielona gałka muszkatołowa – na czubku nożamozzarella do pizzy – 150 gser twardy – 100 gsól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na lasagne. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić na durszlaku i przepłukać bieżącą wodą.
Krok 2
Przygotuj nadzienie do lasagne. Przepuść mięso przez maszynę do mięsa z drobną siatką. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na patelni roztapiamy 40 g masła. Dodajemy cebulę i czosnek i mieszając lekko się rumienimy.
Krok 3
Dodać mięso zmielone w maszynce do mięsa. Mieszając, smaż na średnim ogniu, aż zmieni kolor. Dodać przecier pomidorowy i suszone zioła. Sól i pieprz do smaku. Gotuj nadzienie lasagne na małym ogniu przez 20 minut.
Krok 4
Przygotuj sos beszamelowy do lasagne. W rondelku roztapiamy pozostałe masło. Dodać mąkę i mieszając smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Następnie mieszając trzepaczką wlać mleko. Sól, pieprz i dopraw gałką muszkatołową. Ciągle mieszając trzepaczką, gotuj aż zgęstnieje.
Krok 5
Mozzarellę pokroić w plasterki. Zetrzyj ser na średniej tarce. Wymieszaj farsz mięsny z makaronem. Połowę ułożyć w naczyniu do pieczenia i wyrównać. Na wierzch wylewamy połowę sosu i starty ser.
Krok 6
Pozostałe mięso ułożyć z makaronem. Wygładzamy i polewamy beszamelem. Na wierzchu ułóż plasterki mozzarelli. Piec 30 minut w temperaturze 190°C. Można podawać na stole udekorowane listkami bazylii.
UWAGA DO GOSPODARKI
Pozwól leniwej lasagne z makaronem lekko ostygnąć przed podaniem. W takim przypadku ser na powierzchni nieco się ustabilizuje, a danie będzie łatwiej podzielić na porcje.
PRZY OKAZJI
Leniwą lasagne z makaronem można przygotować także w formie prostej zapiekanki. Oznacza to, że nadzienie makaronowe z mięsem układamy w jednej grubej warstwie, polewamy beszamelem i przykrywamy plastrami mozzarelli.