Lekko solony łosoś
gastronomia 13 grudnia 2016 r Do przepisu
Tylko na pierwszy rzut oka wydaje się, że samodzielne przygotowanie lekko solonego łososia wydaje się prawie niemożliwe. Właściwie jest to bardzo proste i bosko pyszne – powie Ci to każda szwedzka gospodyni domowa. Mamy ten przepis od Marianna Hultbergktóry przez wiele lat pracował w Moskwie jako doradca ds. kultury Ambasady Szwecji.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 887,19 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Dodać. czas: 48 godz Używany: 120,05 g/38,05 g/5,15Kuchnia szwedzkaPrzekąskaSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 duży świeży łosoś (rozpocznij gotowanie 24-48 godzin przed podaniem)Na marynatę na 1 kg filetu z łososia:500 g koperku (5 dużych pęczków) 1 łyżka. l. sól 1 łyżka. l. cukier 2 łyżki. l. tabela wag i miar wódki PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń ogon i głowę z łososia (nie będą one potrzebne w tym przepisie). Opłucz rybę wewnątrz i na zewnątrz, dokładnie osusz serwetkami lub ręcznikiem. Zachowując skórę przekroić na dwa filety. Ostrożnie usuń wszystkie kości żeber.
Krok 2
Filet natrzeć „otwartą” stroną (tam, gdzie nie ma skóry) wódką. Koperek posiekać bardzo drobno. Wymieszaj z solą i cukrem. Rozłóż mieszaninę równomiernie na połowie fileta.
Krok 3
Przykryj drugą połówką i dociśnij. Zawiń w folię, włóż do pojemnika, dociśnij z góry niezbyt dużym ciężarem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny, następnie wstawić do lodówki na 1-2 dni. Następnie strząśnij rybę z całej marynaty, wytrzyj ją papierowym ręcznikiem, pokrój w cienkie plasterki i podawaj.
UWAGA DO GOSPODARKI
Liczba porcji zależy od wielkości ryby. Oblicz w ten sposób: z każdego kilograma otrzymasz 10 porcji
PRZY OKAZJI
Jeśli chcesz, żeby ryba była gotowa wcześniej, podwój ilość soli, cukru i wódki, ale nie koperku. Łosoś zostanie posolony po 12–16 godzinach, ale będzie miał ostrzejszy smak.