Lekko solony łosoś

Lekko solony łosoś

gastronomia 13 grudnia 2016 rLekko solony łosoś Do przepisu

Tylko na pierwszy rzut oka wydaje się, że samodzielne przygotowanie lekko solonego łososia wydaje się prawie niemożliwe. Właściwie jest to bardzo proste i bosko pyszne – powie Ci to każda szwedzka gospodyni domowa. Mamy ten przepis od Marianna Hultbergktóry przez wiele lat pracował w Moskwie jako doradca ds. kultury Ambasady Szwecji.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 887,19 kcal/porcję Porcje: 10 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Dodać. czas: 48 godz Używany: 120,05 g/38,05 g/5,15Kuchnia szwedzkaPrzekąskaSKŁADNIKI NA 10 PORCJI1 duży świeży łosoś (rozpocznij gotowanie 24-48 godzin przed podaniem)Na marynatę na 1 kg filetu z łososia:500 g koperku (5 dużych pęczków) 1 łyżka. l. sól 1 łyżka. l. cukier 2 łyżki. l. tabela wag i miar wódki PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Usuń ogon i głowę z łososia (nie będą one potrzebne w tym przepisie). Opłucz rybę wewnątrz i na zewnątrz, dokładnie osusz serwetkami lub ręcznikiem. Zachowując skórę przekroić na dwa filety. Ostrożnie usuń wszystkie kości żeber.

Krok 2

Filet natrzeć „otwartą” stroną (tam, gdzie nie ma skóry) wódką. Koperek posiekać bardzo drobno. Wymieszaj z solą i cukrem. Rozłóż mieszaninę równomiernie na połowie fileta.

Krok 3

Przykryj drugą połówką i dociśnij. Zawiń w folię, włóż do pojemnika, dociśnij z góry niezbyt dużym ciężarem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny, następnie wstawić do lodówki na 1-2 dni. Następnie strząśnij rybę z całej marynaty, wytrzyj ją papierowym ręcznikiem, pokrój w cienkie plasterki i podawaj.

UWAGA DO GOSPODARKI

Liczba porcji zależy od wielkości ryby. Oblicz w ten sposób: z każdego kilograma otrzymasz 10 porcji

PRZY OKAZJI

Jeśli chcesz, żeby ryba była gotowa wcześniej, podwój ilość soli, cukru i wódki, ale nie koperku. Łosoś zostanie posolony po 12–16 godzinach, ale będzie miał ostrzejszy smak.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja