Lekko solony arbuz

Lekko solony arbuz

Natalia Anisimowa 30 sierpnia 2018 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzMarynowany arbuz Do przepisu

Eksperci twierdzą, że odpowiednio zamarynowany cały arbuz jest równie fajny jak ogórki w beczce. Ten przepis to droga do doskonałości. Arbuz jest solony zgodnie ze wszystkimi zasadami, po prostu nie w całości, ale w kawałkach, ale to nie czyni go mniej smacznym. Używaj lekko solonego arbuza do sałatek, do robienia hot-dogów i kanapek lub po prostu jako osobną przekąskę.

Złożoność: łatwo Kalorie: 85,41 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 15 minut Używany: 1,80 g/0,29 g/19,92Kuchnia rosyjskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJI2-2,2 kg arbuza, najlepiej z cienką skórkąśredni pęczek koperku3-4 ząbki czosnku2-3 łodygi i 1 kwiatostan koperkuOpcjonalnie 1 mała papryczka chili (bez nasion i błon).50-60 g soli30-40 g cukru1,2 – 1,5 litra wody pitnej Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Arbuza (ze skórką, ale bez pestek!) pokroić w plasterki, a następnie pokroić na kilka kolejnych kawałków.

Krok 2

Drobno posiekaj koperek. Przełóż czosnek przez prasę i zmiel go z koperkiem.

Krok 3

Ostrożnie ułóż powstałe trójkątne kawałki w 2-3 słoikach warstwami, nie ugniatając ani nie wyciskając soku z arbuza. Ułóż warstwę mieszanki koperku. Ułóż łodygi i kwiatostan koperku podzielony na dwie części. Papryczkę chili (opcjonalnie) pokroić w krążki i również ułożyć w słoikach.

Krok 4

W tym samym czasie zagotuj wodę z cukrem i solą. Zamieszać. Lekko ostudzić. Wylać na kawałki arbuza.

Krok 5

Słoiki przykryj gazą i dociśnij tak, aby kawałki arbuza były całkowicie zanurzone w roztworze soli. To jest ważne! Odstawić w chłodne miejsce (lodówka lub piwnica) na 3-4 dni. Solanka powinna zmętnieć. Zakręć słoiki. Za 2-3 dni lekko solony arbuz będzie gotowy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja