Lekko solone ogórki w wodzie mineralnej
Elena Iwanowa 21 maja 2021 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Po co gotować lekko solone ogórki na wodzie mineralnej, a nie na zwykłej wodzie? Przynajmniej w ramach ciekawego eksperymentu kulinarnego! Ale to oczywiście nie jest jedyny powód, a nie przepis na przepis. Każdy, kto wypróbował tę metodę w praktyce, twierdzi, że ogórki okazują się niesamowicie mocne i chrupiące. I oczywiście bardzo smaczne. Jakiej wody powinienem używać? No, na pewno nie lecznicza, ale najzwyklejsza, manierka, niedroga, ale na pewno gazowana. Przygotuj lekko solone ogórki w wodzie mineralnej według naszego przepisu i jeśli podoba Ci się efekt, podziel się wrażeniami w komentarzach!
Złożoność: łatwo Kalorie: 52,86 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 24 godziny Używany: 2,76 g/0,33 g/10.09Solenie, fermentacjaMarynowanieKuchnia fusionKolacjaKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 4 PORCJIogórki – 1 kggazowana woda mineralna – 1 litrsól – 2 łyżki. l. (bez zjeżdżalni)czosnek do smakuświeży koperek do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ogórki. Najpierw należy dokładnie umyć owoce bieżącą wodą. W razie potrzeby użyj szczotki do warzyw. Odetnij końcówki każdego ogórka z obu stron.
Krok 2
Koper dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Możesz po prostu zmiażdżyć goździki płaską stroną dużego noża.
Krok 3
Na dnie pojemnika, w którym będziesz marynować ogórki, umieść koperek i czosnek. Na wierzchu rozłóż przygotowane owoce. Dodać pozostały koperek i posiekany czosnek.
Krok 4
Do chochli lub małego rondla wlać gazowaną wodę mineralną. Dodać sól i dokładnie wymieszać łyżką do uzyskania czegoś w rodzaju solanki. W takim przypadku lepiej jest wziąć drobną sól.
Krok 5
Powstałą solanką zalać ogórki z koperkiem i czosnkiem. W razie potrzeby możesz dodać cukier i przyprawy do smaku, a także liście porzeczki, wiśni, chrzanu.
Krok 6
Ogórki z koperkiem i czosnkiem w zalewie przykryć płaskim talerzem. Odstawić na jeden dzień w chłodne miejsce. Możesz spróbować ogórków wcześniej. Jeśli jesteś zadowolony ze stopnia solenia, podawaj.
Krok 7
Gotowe lekko solone ogórki można stosować nie tylko w czystej postaci, ale także jako dodatek do konkretnego dania. Szczególnie dobrze smakują w sałatkach i orzeźwiającej okroshce.
PRZYDATNE RADY
Zwróć uwagę na etap przygotowawczy przygotowania lekko solonych ogórków w wodzie mineralnej według tego przepisu: końcówki owoców należy odciąć, aby proces solenia przebiegał szybciej i sprawniej.
PRZY OKAZJI
Aby lekko solonym ogórkom w wodzie mineralnej nadać wyjątkowo pikantny smak, dodajemy odrobinę posiekanego świeżego korzenia chrzanu wraz z czosnkiem i koperkiem. Okaże się bardzo smaczne!