Lekko solone ogórki
Elena Niekrasowa 15 sierpnia 20154,75 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 24 godziny Dodać. czas: 10 minutBez obróbki cieplnejSolenie, fermentacjaKuchnia rosyjskaKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 10 PORCJI8-10 małych mocnych ogórków3-4 ząbki czosnku5-6 ziarenek pieprzukilka parasoli koperkowych, liście wiśni i porzeczki, liście chrzanusól w ilości 1 łyżki. l. na 400 ml wodycukier 1 łyżeczka.1 papryczka chili Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ogórki umyj, odetnij końcówkę z łodygą (małych ogórków nie kroję) i szczelnie włóż do słoika. Pomiędzy nimi umieść liście i przyprawy.
Krok 2
Zagotować około 1 litra wody, rozpuścić w niej sól i cukier, całkowicie zalać ogórki gorącą solanką i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Krok 3
Tak przygotowane ogórki staną się lekko solone, będą miały jasnozieloną skórkę i delikatny smak. Cóż, aby uzyskać pikle, musisz wykonać następujące czynności: pozostawić ogórki w solance na kolejne 1-3 dni w tej samej temperaturze, aż zmętnieją. Następnie solankę należy odcedzić, następnie zagotować i ponownie zalać ogórkami. Następnego dnia ogórki będą gotowe.