Lekko solone chrupiące ogórki
Do przepisu
Przygotowanie chrupiących, lekko solonych ogórków nie jest tak proste, jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Wiele osób próbuje to zrobić więcej niż raz, ale w rezultacie wszystko okazuje się jakoś nie tak. Dlaczego? Powodów jest kilka. Czasami same ogórki mogą być winne. Faktem jest, że najlepiej kisić bardzo świeże owoce, najlepiej zebrane prosto z ogrodu. To one mają elastyczną skórkę i idealnie chrupiący miąższ, który nie straci tych właściwości po soloniu. Przyczyną niezadowalającego wyniku może być oczywiście naruszenie technologii solenia i ostatecznie nieudany przepis. Nasz jest sprawdzony i niezawodny! Wypróbuj przepis na lekko solone ogórki, aby w pełni cieszyć się ich chrupiącą konsystencją i nienagannym smakiem.
Złożoność: łatwo Kalorie: 65,41 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 24 godziny Używany: 3,32 g/0,63 g/12,07PrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIogórki – 1,5 kg czosnek – 5–6 ząbków liście chrzanu – 1–2 szt. liście wiśni – 3 szt. liście porzeczki – 5–6 szt. koperek – 3 gałązki ziele angielskie – 8–10 szt. goździki – 3–4 liście laurowe – 3–4 szt. sól – 2 łyżki. l.Woda 2 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na chrupiące, lekko solone ogórki. Przede wszystkim wybierz ogórki. Powinny być małe, nie dłuższe niż 6–7 cm. Umyj je, osusz papierowymi ręcznikami i odetnij końcówki.
Krok 2
Obierz ząbki czosnku. Można je grubo posiekać. Liście chrzanu, wiśni i porzeczki oraz koperek umyć i dobrze osuszyć na ręcznikach papierowych.
Krok 3
Przygotowane ogórki włóż do czystego, trzylitrowego, wysterylizowanego słoika, przemieszanego ziołami i czosnkiem. Ogórki należy układać w pojemniku pionowo.
Krok 4
Do garnka wlej wodę solankową. Dodać sól, pieprz, goździki i liść laurowy. Postawić na dużym ogniu i szybko doprowadzić do wrzenia. Natychmiast zdejmij z ognia.
Krok 5
Przygotowane w słoiku ogórki zalać wrzącą solanką. Przykrywamy czystym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce (wystarczy temperatura pokojowa).
Krok 6
Następnego dnia chrupiące lekko solone ogórki będą gotowe. W razie potrzeby można je zwinąć. Aby to zrobić, odcedź solankę z ogórka i zagotuj. Polej nim ogórki w słoikach. Przykryj pokrywkami i sterylizuj przez 10–15 minut. Natychmiast uszczelnij.
PRZYDATNE RADY
Aby przygotować chrupiące, lekko solone ogórki, nie można obejść się bez liści chrzanu, wiśni i porzeczek. Nie tylko poprawiają smak ogórków, ale także czynią je szczególnie mocnymi.
PRZY OKAZJI
Przepisy na przygotowanie lekko solonych chrupiących ogórków znane są w Rosji od dawna. Przynajmniej już w XVII wieku tę przystawkę przygotowywali zarówno chłopi, jak i królewscy szefowie kuchni, o czym istnieje wiele pisemnych dowodów.