Lekko solone chrupiące ogórki

Lekko solone chrupiące ogórki

Lekko solone ogórki w słoiku, ZahodnikLekko solone ogórkiLekko solone ogórki w słoiku, ZahodnikLekko solone ogórki Do przepisu

Przygotowanie chrupiących, lekko solonych ogórków nie jest tak proste, jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Wiele osób próbuje to zrobić więcej niż raz, ale w rezultacie wszystko okazuje się jakoś nie tak. Dlaczego? Powodów jest kilka. Czasami same ogórki mogą być winne. Faktem jest, że najlepiej kisić bardzo świeże owoce, najlepiej zebrane prosto z ogrodu. To one mają elastyczną skórkę i idealnie chrupiący miąższ, który nie straci tych właściwości po soloniu. Przyczyną niezadowalającego wyniku może być oczywiście naruszenie technologii solenia i ostatecznie nieudany przepis. Nasz jest sprawdzony i niezawodny! Wypróbuj przepis na lekko solone ogórki, aby w pełni cieszyć się ich chrupiącą konsystencją i nienagannym smakiem.

Złożoność: łatwo Kalorie: 65,41 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 24 godziny Używany: 3,32 g/0,63 g/12,07PrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIogórki – 1,5 kg czosnek – 5–6 ząbków liście chrzanu – 1–2 szt. liście wiśni – 3 szt. liście porzeczki – 5–6 szt. koperek – 3 gałązki ziele angielskie – 8–10 szt. goździki – 3–4 liście laurowe – 3–4 szt. sól – 2 łyżki. l.Woda 2 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na chrupiące, lekko solone ogórki. Przede wszystkim wybierz ogórki. Powinny być małe, nie dłuższe niż 6–7 cm. Umyj je, osusz papierowymi ręcznikami i odetnij końcówki.

Krok 2

Obierz ząbki czosnku. Można je grubo posiekać. Liście chrzanu, wiśni i porzeczki oraz koperek umyć i dobrze osuszyć na ręcznikach papierowych.

Krok 3

Przygotowane ogórki włóż do czystego, trzylitrowego, wysterylizowanego słoika, przemieszanego ziołami i czosnkiem. Ogórki należy układać w pojemniku pionowo.

Krok 4

Do garnka wlej wodę solankową. Dodać sól, pieprz, goździki i liść laurowy. Postawić na dużym ogniu i szybko doprowadzić do wrzenia. Natychmiast zdejmij z ognia.

Krok 5

Przygotowane w słoiku ogórki zalać wrzącą solanką. Przykrywamy czystym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce (wystarczy temperatura pokojowa).

Krok 6

Następnego dnia chrupiące lekko solone ogórki będą gotowe. W razie potrzeby można je zwinąć. Aby to zrobić, odcedź solankę z ogórka i zagotuj. Polej nim ogórki w słoikach. Przykryj pokrywkami i sterylizuj przez 10–15 minut. Natychmiast uszczelnij.

PRZYDATNE RADY

Aby przygotować chrupiące, lekko solone ogórki, nie można obejść się bez liści chrzanu, wiśni i porzeczek. Nie tylko poprawiają smak ogórków, ale także czynią je szczególnie mocnymi.

PRZY OKAZJI

Przepisy na przygotowanie lekko solonych chrupiących ogórków znane są w Rosji od dawna. Przynajmniej już w XVII wieku tę przystawkę przygotowywali zarówno chłopi, jak i królewscy szefowie kuchni, o czym istnieje wiele pisemnych dowodów.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja