Do przepisu
Oczywiście nie jest to danie na co dzień, ale robienie go 1-2 razy w roku też jest skrajnie niewłaściwe – jest zbyt dobre i przemyślane. Najtrudniejszą rzeczą w tej terrinie jest powstrzymanie się od zjedzenia jej przed upływem 6 godzin przeznaczonych na schłodzenie.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 336,93 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 6 godzin Używany: 22,09 g/24,96 g/6,87MikserPiekarnikPieczeniePalenieKuchnia francuskaKolacjaPrzekąskaZapiekankaPasztetySałatkaTerrinaZimne przekąski8 marcaUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 8 PORCJI500 g filetu muksun wędzonego na gorącooliwa z oliwek20 sztuk łososia lub pstrąga, sól najlżejsza250 g serka śmietankowegosok z połowy cytryny150-200 ml śmietany o zawartości tłuszczu od 33%1 szczypta pieprzu cayennekremowy chrzan do podaniaświeżo zmielony czarny pieprzsólDo sałatki:3 średnie ogórki2 łyżki l. biały ocet winny1 łyżka. l. Saharaliście 1-2 gałązek koperku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń wszystkie nasiona z muksun. Filet pokroić na kawałki.
Krok 2
Weź patelnię Smart Cuisine. Łososia ułożyć na patelni tak, aby przykrył całą wewnętrzną powierzchnię patelni.
Krok 3
W misie blendera zmiksuj muksun, serek śmietankowy i sok z cytryny na gładką masę. Dodać śmietanę i pieprz cayenne. Szybko wymieszaj. Doprawiamy solą i pieprzem według potrzeby!
Krok 4
Powstałą mieszaninę przełożyć na przygotowaną patelnię, przykryć wolnymi końcami łososia i przykryć folią. Włożyć do lodówki na 6 godzin.
Krok 5
Tuż przed podaniem terriny przygotuj sałatkę. Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Wymieszaj z octem, cukrem i drobno posiekanym koperkiem. Dodaj trochę soli.
Krok 6
Wyjmij terrinę z formy. Pokrój na 8-10 kawałków. Ułożyć na talerzu do serwowania. Podawać z sałatką i kremowym chrzanem.