Lekko solona makrela w domu
gastronomia 27 marca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Gotowanie lekko solonej makreli w domu nie sprawi żadnych pytań nawet mniej doświadczonym kucharzom. Jeśli zatem uwielbiacie tego rodzaju ryby, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Naprawdę nie ma w tym nic skomplikowanego: proces jest bardzo przejrzysty i dość szybki. Najpierw przygotowujemy solankę, studzimy ją, a następnie zalewamy posiekaną rybę. Po tym czasie należy odczekać czas podany w przepisie (24 godziny) i podawać wspaniałą, lekko soloną rybę – delikatną, tłustą, zaskakująco smaczną.
Złożoność: łatwo Kalorie: 217,47 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 24 godziny Używany: 20,36 g/14,90 g/0,42KolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: pescetarianizmWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJImakrela – 900 gwoda pitna – 1 lsól – 45 gpieprz czarny – 4 szt.liść laurowy – 1 szt.kolendra – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj solankę do makreli. Wlej wodę do kadzi. Dodać sól i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziarna pieprzu, liście laurowe i kolendrę. Gotuj przez 5 minut. Całkowicie ostudź.
Krok 2
Jeśli makrela jest zamrożona, należy ją rozmrozić na „najcieplejszej” półce lodówki. Następnie umyj rybę, odetnij głowę i wypatrosz brzuch. Odetnij płetwy i ogon. Makrelę opłucz od środka, następnie pokrój w duże plasterki. Umieść je w słoiku.
Krok 3
Ostudzoną solanką zalej kawałki makreli w słoiku. Zamknij go pokrywką i włóż do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem połóż makrelę na talerzu i udekoruj według uznania.