Lekko solona czerwona ryba
gastronomia 09 listopada 2023 r(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Nasza lekko solona czerwona ryba jest gotowana przez noc. I będzie hitem na uczcie: okazuje się niesamowicie pyszny. Nawet jeśli wolisz prosty smak lekko solonej ryby, bez przypraw, spełni ona Twoje oczekiwania. My jednak polecamy mieszankę skórki cytrusowej i koperku: będzie aromatyczna i pikantna.
Złożoność: łatwo Kalorie: 151,03 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 12 godz Używany: 24,28 g/2,68 g/4,46PrzekąskaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI500 g czerwonej ryby1 łyżka. łyżka soli (30 g)1/2 łyżki łyżki cukru (15 g)skórka otarta z 1 pomarańczy lub cytryny (opcjonalnie)1 pęczek drobno posiekanego koperku (opcjonalnie)1 łyżka. łyżka wódki (opcjonalnie) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W małym pojemniku wymieszaj cukier i sól (w razie potrzeby dodaj skórkę z cytryny lub pomarańczy i drobno posiekany koperek).
Krok 2
Wytrzyj rybę ręcznikiem papierowym i osusz filety.
Krok 3
Połowę przypraw umieść na dnie pojemnika, w którym będzie solona ryba. Połóż rybę skórą do dołu na przyprawach. Posyp rybę pozostałymi przyprawami.
Krok 4
Przykryj rybę folią spożywczą i połóż na niej ciężarek.
Krok 5
Włóż pojemnik z soloną czerwoną rybą do lodówki. Po 12 godzinach rybę wyjąć, opłukać pod bieżącą zimną wodą w celu usunięcia przypraw i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.
Krok 6
Skórkę z lekko solonej czerwonej ryby można natychmiast odciąć, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Możesz też wycinać plasterek po kawałku ze skóry. Rybę podawać z kremowym sosem chrzanowym i koperkiem.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli położysz 2 kawałki, to po 12 godzinach odwróć rybę – zamień dolne i górne kawałki i pozostaw na kolejne dwie do trzech godzin.
PRZYDATNE RADY
Aby ładunek leżał płasko i dociskał całą powierzchnię ryby, na folii połóż małą deskę lub plastikową osłonę. I na płycie jest ładunek. Dzięki temu ciężar ładunku zostanie równomiernie rozłożony.
PRZY OKAZJI
Jeśli masz więcej ryb wagowo, możesz pokroić filet na dwie części. W takim przypadku ułóż rybę w następujący sposób: pierwszy kawałek skórą do dołu, na przyprawach. Część przypraw na dolny filet, część na drugi filet. Połóż drugi filet na pierwszym, skórą do góry. Pozostałe przyprawy nad drugim kawałkiem na skórkę.