Lato od dawna króluje w misce zupy. W upalny dzień dusza i ciało potrzebują czegoś lekkiego i napełniającego organizm witalnymi sokami. Trzy zielone zupy przyrządzane są w najbardziej spokojnych i harmonijnych kolorach, bez ani grama bulionów mięsno-kostnych.
Zupa miętowa z zielonym groszkiem
Zupa miętowa z zielonym groszkiem
Czego potrzebujesz:
- 300 g zielonego groszku (może być lody)
- pęczek mięty
- 1/3 szklanki prosa
- 4 łyżki l. bułka tarta
- 1 por
- 2 szalotki
- 2 łyżki l. sok z limonki
- 4 łyżki l. oliwa z oliwek
- 1 łyżka. l. papryka mielona, papryka wędzona, kozieradka, czosnek, pieprz cayenne i pieprz czarny
Co zrobić:
Zrób bulion miętowy. Oderwij liście mięty, dodaj wodę, zagotuj i zmniejsz temperaturę – gotuj, aż woda nabierze koloru. Przykryj pokrywką i pozwól mu zaparzyć. Usuń miętę.
Kaszę pszenną ugotować w osolonej wodzie i przełożyć na sito, aby odsączyć nadmiar płynu.
Obydwa rodzaje cebul posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać do bulionu miętowego wraz z zielonym groszkiem i sokiem z limonki, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.
Zupę zmiksuj blenderem, dopraw solą do smaku, dopraw mieloną kozieradką i czarnym pieprzem. Trzymaj się ciepło.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki. oliwę, dodać kaszę jaglaną i bułkę tartą, mieszać aż cała masa pokryje się oliwą, dodać zmielony czosnek, pieprz cayenne, paprykę wędzoną i zwykłą. Brązuj, aż będzie prawie sucha.
Zupę rozlać do pucharków, posypać kaszą jaglaną czosnkową, podawać z listkami świeżej mięty.
Zimna zupa pesto jogurtowa z ogórkiem
Zimna zupa pesto jogurtowa z ogórkiem
Czego potrzebujesz:
- 500 ml jogurtu naturalnego (lub matsoni)
- 1 ogórek
- pęczek ziół (koperek, bazylia, szczypiorek, estragon)
- sól, czarny pieprz do smaku
Co zrobić:
Oderwij liście bazylii i estragonu oraz pióra koperku. Zmiel warzywa w blenderze na pastę. Dodaj jogurt i dobrze ubij. Doprawić solą i czarnym pieprzem.
Zetrzyj ogórek na średniej tarce. Zupę podawać w filiżankach, dodając startego ogórka i dowolne warzywa.
Kremowa zupa porowa z wędzonym serem
Kremowa zupa porowa z wędzonym serem
Czego potrzebujesz:
- 450 g porów
- 500 ml śmietany (do sosu)
- 100 g sera wędzonego
- ½ szklanki płatków jaglano-ryżowych
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 20 g masła
- 1 łyżeczka każdy pieprz czarny i zielony, papryka wędzona i kozieradka mielona
- młode warzywa, grzanki do serwowania
Co zrobić:
Weź białą i zieloną część pora. Dobrze spłucz i posiekaj. W rondlu rozgrzej masło i oliwę z oliwek i podsmaż por, aż będzie miękki.
Cebulę włożyć do rondla, zalać 0,5 litra wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać śmietankę, podgrzać i dodać płatki, zdjąć z ognia i odczekać trzy minuty, aż płatki spęcznieją. Zmiksuj w blenderze na kremową masę. Wróć do pieca, dodaj sól i dopraw mieloną kozieradką i czarnym pieprzem.
Podawać zupę posyp tartym serem, wędzoną papryką i zielonym pieprzem, świeżymi ziołami i grzankami.
Elena Moskalenko: „Mieszkam na Uralu, w Czelabińsku. Dziennikarka i córka trzykrotnego majora lotnictwa rosyjskiego. „Złoty Rekin” Okręgu Federalnego Uralu jako najlepszy dziennikarz-analityk. „Złoty Cierń Wielbłąda” w kategorii „Język rosyjski”. Uwielbiam czytać, uwielbiam czytać dobre rzeczy, w literaturze cenię subtelną psychologię, humor i nienaganny dowcip, w muzyce – francuską pieśń, rosyjski Szewczuk i nierosyjskie dire straits. Kocham pyszną kuchnię i kocham politykę, która nie jest służalcza, odważna… Podobnie jak Marlena Dietrich uwielbiam pysznie gotować i pysznie leczyć.”
Elena Moskalenko na :
Domowe pasztety Od niemal 300 lat pasztety pomagają i ozdabiają każdy posiłek – od codziennego śniadania po uroczystą ucztę. To tradycja w mojej rodzinie: zawsze robię pasztety! Zobacz więcej…
Quinoa Dishes Dietetycy twierdzą, że komosa ryżowa to jedyne ziarno na świecie, które zawiera wszystkie aminokwasy potrzebne człowiekowi. Tym zbożem nakarmiono miliony ludzi… Zobacz więcej…
Monolunch z buraków Przepisy z burakami – ciepła sałatka z buraków i wątróbki króliczej, Zupa puree z pieczonych buraków, Zapiekanka z twarogu z żurawiną, burakami i skórką pomarańczową Zobacz więcej…
Przepisy z zieloną kaszą gryczaną Aby przygotować wieloposiłkowy posiłek z zielonej kaszy gryczanej, należy ją wykiełkować. Odliczyłam po 7,5 łyżki płatków do każdego dania i umyłam… Zobacz dalej…
Konfitury z marchwi Elena Moskalenko spojrzała na marchewkę świeżymi oczami. W rezultacie mamy jasne i pozytywne konfitury z marchwi, które szczególnie sprawdzają się zimą! Zobacz więcej…
Naleśniki Uwielbiam naleśniki za ich prostotę, za bujny rodowód gastronomiczny, za ich kulinarną różnorodność i ogólny podtekst kulturowy. Zobacz więcej…
Monolunch z kuskusem Kuskus jest cudowny w rosyjskiej solance rybnej, w libańskim tabbouleh i na żydowskim deserze – pełnoprawny lunch z kuskusem od Eleny Moskalenko! Zobacz więcej…
Sałatki z serem Adyghe Adyghe to specjalność na tyle uniwersalna i smaczna, że doskonale prezentuje się w daniach różnej wielkości – od zup po ciasta. I odkryłam… Zobacz więcej…
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #lipiec #sierpień #chłodniki #Elena Moskalenko #przepisy sezonowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych