Do przepisu
Zasiej nasiona miłości już teraz, nie czekając na wiosnę: przygotuj pilaw z krewetkami. Pyszny puszysty ryż ugotowany w orientalny sposób – z kardamonem, kurkumą i imbirem – rozbudzi w Twojej drugiej połowie najbardziej namiętne uczucia i rozgrzeje Was zarówno w zimne, jak i wilgotne wieczory.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 15 minutGotowaniePrażenieNa patelniKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWalentynkiNa świątecznym stoleNowy RokRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI2 cm świeży korzeń imbiru1 duża cebula4 ząbki czosnku4 pudełka kardamonuroztopione masło40 g lekkich małych rodzynek1 szklanka ryżu basmati1,5 łyżeczki kurkuma500–600 g dużych, surowych krewetek bez główsól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz i drobno posiekaj imbir, cebulę i czosnek, podziel mieszaninę na pół. Rozgnieć strąki kardamonu.
Krok 2
W rondlu o grubym dnie lekko podgrzej 2 łyżki. l. oliwę, dodać kardamon, rodzynki i połowę imbiru, cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu przez 2 minuty.
Krok 3
Dodać ryż i sól, wymieszać, lekko podgrzać, mieszając, 1 minutę. Dodaj 1 łyżeczkę. kurkumę, wymieszać i zalać 1,5 szklanki wrzącej wody. Mieszaj, przykryj i zwiększ ogień do dużego. Gotuj przez 5 minut.
Krok 4
Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu dokładnie przez 7 minut. Nie otwieraj tego! Zdejmij patelnię z ognia, zawiń ją w koc i odstaw na 15 minut.
Krok 5
W międzyczasie obierz krewetki, dodaj sól i pieprz. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pozostałą cebulę, czosnek, imbir i krewetki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron przez 4-5 minut. Posypać kurkumą, wymieszać, zdjąć z ognia.
Krok 6
Ryż ułóż w kopczyk na talerzach, a na wierzch ułóż krewetki wraz z płynem z patelni. Podawaj natychmiast.