Lekka przekąska na wieczór panieński

Lekka przekąska na wieczór panieński

Lekka przekąska na wieczór panieński

Roman Ryżow 04 marca 2024 r

Do wiosny pozostało już niewiele czasu, a to oznacza, że ​​8 marca już niedługo. Zgodnie z tradycją, w tym dniu nie tylko otrzymujemy prezenty, ale także organizujemy wieczory panieńskie dla siebie i swoich bliskich w domu lub w biurze. I bardzo chcę, żeby smakołyki były lekkie i smaczne, ale jednocześnie nie wymagały długiego stania przy kuchence! Forma bufetu jest tutaj idealna. Można też kupić specjalne plastikowe miski i drewniane szaszłyki do naczyń porcjowanych, aby później nie było brudnych naczyń.

Lekka przekąska na wieczór panieński

Treść artykułu:

  • Julienne w tartalkach z kurczakiem i grzybami
  • Sałatka wiankowa caprese ze smażonym serem
  • Przystawka na szaszłykach inspirowana sałatką Cezar
  • Szaszłyki z małży, krewetek i chorizo
  • Profiteroles z nadzieniem twarogowo-śmietanowym
  • Bakłażan z serem i pomidorami
  • Szynka, mozzarella, oliwki i melon na szaszłykach
  • Kanapki z krewetkami i grillowanym ananasem na szaszłykach
  • Błyskawicznie solony łosoś
  • Tapas „Primus” z lekko solonym łososiem, wędzonym łososiem i polędwiczką wołową oraz pieczoną papryką
  • Tatar z tuńczyka po tajsku
  • Creme sabayon z limonką, martini i różowym pieprzem w szklance
  • Mus imbirowo-bananowy z jagodami

Lekkie, jednorazowe przekąski i przystawki cieszą się szczególną popularnością wśród dziewcząt. To mini dania podawane przed posiłkami na zaostrzenie apetytu. Mają bogaty smak, łączący w sobie ostry, słodki, słony i ostry. Dlatego idealnie komponują się z lampką wina lub filiżanką herbaty.

Na krakersach lub cieście francuskim smarujemy pasztetem, dodajemy ser, suszone pomidory i oliwki. Pokrój prosciutto w cienkie plasterki i podawaj obok szaszłyków z melona. Osuszyć plastry bagietki, posmarować je musem z awokado i udekorować połówkami wiśni, plasterkami ogórka i kawałkami czerwonej ryby.

Ponadczasowa klasyka, którą uwielbiają wszyscy lub prawie wszyscy: kulki serowe. Obtocz je w mielonej papryce, mieszance białego i czarnego sezamu lub płatkach kokosowych. Do środka można włożyć obrane migdały, drobno posiekane zioła z masłem i kawałek pieczonej papryki. Tę przekąskę można podawać w papierowych foremkach na muffinki lub na patyczkach do szaszłyków.

Profiteroles są zawsze odpowiednie na świątecznym stole. Te bułeczki z ciasta parzonego z wydrążonym wnętrzem można przygotować wcześniej lub nawet kupić gotowe i nadziewane na godzinę przed przybyciem gości. Jako nadzienie doskonale sprawdza się mus z serka śmietankowego lub wysokotłuszczowego twarogu z owocami morza, awokado, suszonymi pomidorami itp. Do słodkich profiteroles można użyć niemal dowolnego kremu deserowego, lodów czy bitej śmietany.

Doskonałą opcją są smażone owoce morza lub kawałki warzyw w cieście. Spróbuj przygotować ciasto na bazie mąki ryżowej i skrobi, a podczas serwowania posyp miniprzekąski lekko prażonymi ziarnami sezamu. Sosem może być chutney, teriyaki lub mieszanka masła orzechowego, soku z cytryny i oleju sezamowego. A jeśli chcesz nieco głębiej zagłębić się w tematykę panazjatycką, podawaj koreańskie bułeczki kimbap z sosem sojowym. Nawiasem mówiąc, nie trzeba ich jeść pałeczkami, można użyć widelca.

Jako danie gorące nadają się zapiekanka warzywna, ratatouille lub zapiekanka z bakłażana. Warto zwrócić uwagę także na roladki z piersi kurczaka z różnymi nadzieniami czy minikebaby z grzybami, warzywami i kawałkami indyka.

Na deser przygotuj np. nadziewane śliwki z kremem, gruszki w czerwonym winie, sałatkę owocową z gałką lodów lub ulubione klasyczne ciasto.

Julienne w tartalkach z kurczakiem i grzybami

Spektakularna gorąca przekąska, która ozdobi świąteczny stół. Lepiej podawać od razu w tartalkach, żeby nie musieć ponownie myć naczyń.

Julienne w tartalkach z kurczakiem i grzybami
Julienne w tartalkach z kurczakiem i grzybami

Aby przygotować przekąskę na 6 porcji potrzebujesz:

  • tartaletki – 12 szt.
  • filet z kurczaka – 250 g
  • pieczarki – 200 g
  • śmietana 15% tłuszczu – 150 g
  • cebula (średnia) – 1 szt.
  • ser – 100 g
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
  • mąka – 10 g
  • słodka papryka – 1/2 łyżeczki.
  • suszony tymianek – 1/2 łyżeczki.
  • cukier – 1/4 łyżeczki.
  • sól – 1/4 łyżeczki.
  • świeżo zmielony czarny pieprz – 1/4 łyżeczki.
  • świeży tymianek do dekoracji – 12 gałązek

1. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki wytrzyj wilgotnym ręcznikiem i odetnij dolną część łodyg. Pieczarki pokroić w kostkę o boku 1 cm. Kurczaka osusz ręcznikiem papierowym, a filet przekrój wzdłuż na dwie części. Zetrzeć ser.

2. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki. l. oliwa z oliwek. Dodaj połówki kurczaka, dodaj sól i smaż na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz, lekko ostudzić i pokroić w cienkie plasterki.

3. Na tę samą patelnię wlej pozostałą oliwę z oliwek, dodaj cebulę, posyp cukrem, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż będzie półprzezroczysty, 5 minut. Dodać grzyby i smażyć kolejne 10 minut, kilka razy mieszając. Ponownie włóż plastry kurczaka na patelnię.

4. W małej misce śmietanę wymieszać z mąką, solą, doprawić suszonym tymiankiem, papryką, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszać na gładką masę. Na patelnię z kurczakiem i grzybami wlać śmietanę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu jeszcze 23 minuty.

5. Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż tartaletki. Do każdej tartaletki włóż po 2 łyżki. l. bazy julienne wraz z sosem. Posypujemy wierzch tartym serem.

6. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę z tartalkami włóż na górną półkę piekarnika. Piec julienne przez 10 minut15 minut. Ser powinien całkowicie się roztopić i zrumienić, tworząc apetyczną skórkę.

7. Wyjmij blachę z piekarnika i ułóż tartaletki na dużym talerzu. Udekoruj każdą gałązką świeżego tymianku i podawaj natychmiast, gdy julienne jest jeszcze gorące.

Przydatne rady

Bazę julienne możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce przez cały dzień. Na godzinę przed podaniem wyjmij julienne i poczekaj, aż ogrzeje się do temperatury pokojowej, następnie ułóż je w tartaletki i włóż do piekarnika, aż będą gotowe. Dzięki temu zaoszczędzisz godzinę!

Przy okazji

W dużych supermarketach czy sklepach internetowych można kupić gotowe niesłodzone tartaletki z różnych rodzajów ciasta: od najcieńszego ciasta waflowego, chrupiącego ciasta francuskiego, kruchego ciasta kruchego po delikatny ser. Istnieją nawet bezglutenowe tartaletki z mąki ryżowej lub migdałowej.

Sałatka wiankowa caprese ze smażonym serem

Mozzarella do sałatki Caprese» smażone są niezwykle rzadko (w przeciwieństwie do suluguni i halloumi). Ale na cześć wakacji możesz zrobić trochę magii z przepisem.

Sałatka wiankowa caprese ze smażonym serem
Sałatka wiankowa caprese ze smażonym serem

Aby przygotować przekąskę na 4 porcje potrzebujesz:

  • Pomidory Baku – 23 szt.
  • młody szpinak – 200 g
  • pomidorki koktajlowe – 200 g
  • oliwa z oliwek 4 łyżki l.
  • krem balsamiczny z figami lub malinami 3 łyżki l.
  • zielona bazylia 1 duża pęczek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Dla sera:

  • mini mozzarella – 500 g
  • jajka – 2 szt.
  • mąka
  • pyszne bułki tarte
  • sól
  • olej roślinny do głębokiego smażenia

1. W szerokiej misce ubij jajka na gładką masę. Do drugiego pojemnika wsyp mąkę i dopraw papryką i solą. Na trzecim miejscu umieść krakersy.

2. Osusz mozzarellę na ręcznikach papierowych. Każdą kulkę obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej, lekko dociskając je do powierzchni. Połóż kulki na tacy.

3. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Pomidory Baku pokroić w plasterki o grubości 7–9 mm.

4. Usuń łodygi z bazylii i wymieszaj liście ze szpinakiem.

5. Do dressingu ubić masło z kremem balsamicznym. Wymieszaj około 1/3 z pomidorkami koktajlowymi, kolejną 1/3 z liśćmi. Liście ułóż na talerzu w formie wianku, rozłóż pomiędzy nimi pomidorki Baku i pomidorki koktajlowe. Sól i pieprz do smaku.

6. Rozgrzej olej do smażenia do 180°C. Smażyć mozzarellę na złoty kolor, osuszyć na ręcznikach papierowych i ułożyć na wianku. Sałatkę podawaj z dressingiem.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast panierowanego sera można do tej sałatki dodać smażone gnocchi ziemniaczane.

Przy okazji

Sałatkę można posypać drobno startym parmezanem. Tak, już go w ogóle nie będzie Caprese»ale okaże się bardzo smaczne!

Przystawka na szaszłykach inspirowana sałatką Cezar

Ta przystawka to ekspresowa wersja popularnej sałatki. „CEzar». Idealne na bufet lub imprezę z przyjaciółmi.

Przystawka na szaszłykach inspirowana sałatką Cezar
Przystawka na szaszłykach inspirowana sałatką Cezar

Aby przygotować przekąskę na 4 porcje potrzebujesz:

  • gotowany filet z piersi kurczaka (lub grillowany) – 200 g
  • sałata rzymska – 150 g
  • pyszny wczorajszy chleb pszenny – 100 g
  • pomidorki koktajlowe wielokolorowe – 100 g
  • ser twardy dojrzewający, najlepiej parmezan – 30 g
  • koperek 1 gałązka
  • czosnek 1 goździk
  • oliwa z oliwek
  • sól

Do sosu:

  • domowy majonez – 70 g
  • jogurt naturalny – 70 g
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 23 łyżki l.
  • kapary – 57 szt.
  • anchois – 20 g
  • Musztarda Dijon bez ziaren – 10 g
  • parmezan – 10 g

1. Natrzeć chleb czosnkiem i skropić oliwą. Smażyć na suchej, rozgrzanej patelni, po 1 minucie z każdej strony. Dodać drobno posiekany koperek, wymieszać i natychmiast zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem.

2. Kurczaka pokroić w kostkę o boku 1 cm. Liście sałaty pokroić w długie paski. Zetrzeć ser.

3. Na dressing zmiksuj wszystkie składniki w blenderze na gładką masę.

4. Na patyczki do szaszłyków nabijamy kolejno pomidora, sałatę, kawałek kurczaka, chleb, sałatę, kurczaka i jeszcze jednego pomidora. Ułóż szaszłyki na półmisku i polej sosem.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast filetu z kurczaka do tej przystawki można dodać smażone krewetki.

Przy okazji

Aby uzyskać lżejszą wersję dressingu, nie należy dodawać do niego majonezu, wystarczy zwiększyć ilość jogurtu.

Szaszłyki z małży, krewetek i chorizo

Hiszpańska kiełbasa chorizo ​​występuje w wielu odmianach i jest spożywana na surowo, smażona lub używana w przepisach na cocido lub paellę. Do grilla można dodać także chorizo ​​– wyjdzie pyszne.

Szaszłyki z małży, krewetek i chorizo
Szaszłyki z małży, krewetek i chorizo

Aby przygotować przekąskę na 4 porcje potrzebujesz:

  • duże małże (najlepsze nowozelandzkie) – 24 szt.
  • duże surowe krewetki – 12 szt.
  • chorizo ​​do smażenia – 150200 gr
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 1 łyżka. l.
  • mielona papryka
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej roślinny do smarowania

1. Oliwę wymieszać z papryką, solą i pieprzem. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki.

2. Włóż małże do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gdy się otworzą, wyjmij je łyżką cedzakową (wyrzuć te, które się nie otwierają). Jeśli używasz mrożonych małży w przekrojonych na połówki muszli, po prostu zalej je wrzącą wodą na 2-3 minuty.

3. Krewetki obierz i połóż je, przeplatane małżami i krążkami chorizo, na drewnianych szaszłykach namoczonych wcześniej w wodzie.

4. Posmaruj kebaby mieszanką oleju. Piec na ruszcie ustawionym na blasze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180°C w trybie konwekcja + grill przez około 12 minut. Podawać.

Uwaga dla gospodyni

Kiełbasa chorizo ​​będzie ściekać tłuszczem na blachę do pieczenia, dlatego najlepiej wyłożyć ją folią, aby nie trzeba było jej później czyścić.

Przy okazji

Chorizo ​​można zastąpić dowolną inną pikantną wędzoną kiełbasą.

Profiteroles z nadzieniem twarogowo-śmietanowym

Ta przystawka nadaje się na każdy świąteczny stół. Przygotuj profiteroles z wyprzedzeniem: dobrze przechowują się w zamrażarce przez kilka miesięcy.

Profiteroles z nadzieniem twarogowo-śmietanowym
Profiteroles z nadzieniem twarogowo-śmietanowym

Aby przygotować…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja