Lecho z marchewką na zimę
Do przepisu
Gotowanie lecho z marchewką na zimę jest po prostu konieczne i z kilku powodów. Po pierwsze, jeśli poświęcisz półtorej godziny na tę czynność latem, zawsze będziesz mieć doskonały dodatek do mięsa, drobiu lub ryb w zimnych porach roku. Po drugie, lecho z marchewką można zmielić w blenderze i uzyskać doskonały sos do tych samych dań białkowych. Po trzecie, będziesz mieć w swoim arsenale doskonałą przekąskę na każdą okazję. Nawet w Nowy Rok! A co szczególnie cenne w przeddzień tego święta, lecho z marchewką nie wymaga czasu na przygotowanie: wystarczy otworzyć słoik i wsypać jego zawartość do salaterki.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmarchewka – 1 kg średniej wielkości pomidora – 3 kg oleju roślinnego (najlepiej oliwkowego) – 200 ml cukru – 150 g czerwonego octu winnego – 0,25 szklanki soli – 2 łyżki. l. papryka słodka – 2 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na lecho na zimę. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubej tarce. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy rdzeń. Miąższ pokroić w szerokie paski.
Krok 2
Pomidory na lecho umyj i odstaw na 1 minutę. do wrzącej wody, następnie odcedzić na durszlaku i przepłukać zimną wodą. Usuń skórkę z pomidorów. Miąższ zmiel na puree.
Krok 3
Do dużego rondla włóż przecier pomidorowy i startą marchewkę. Zagotuj, dodaj masło, cukier i sól. Dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 30 minut.
Krok 4
Do patelni z warzywami dodajemy posiekaną paprykę. Dokładnie wymieszaj i gotuj lecho na małym ogniu przez 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby warzywa się nie przypaliły.
Krok 5
Na patelnię z lecho wlać ocet i wymieszać łyżką. Zdjąć z ognia. Gorące lecho z marchewką włóż do suchych, wysterylizowanych słoików i przykryj pokrywkami (nie zwijaj!).
Krok 6
Zagotuj wodę w dużym pojemniku. Ostrożnie włóż słoiki z lecho do środka i sterylizuj przez 5 minut. Słoiki z lecho przełożyć na stół, przykryć kocem i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
PRZYDATNE RADY
Czosnek pomoże nadać lecho z marchewką jaśniejszy smak. W tym celu obierz kilka dużych goździków, rozgnieć je płaską stroną noża, posiekaj i dodaj do warzyw wraz z papryką na 20 minut przed gotowością dania.
PRZY OKAZJI
Lecho z marchewką na zimę można przygotować nie tylko z octem winnym, ale także z octem balsamicznym lub jabłkowym. W ostateczności można użyć zwykłej 6% wody stołowej.