Lecho z koncentratem pomidorowym na zimę
gastronomia 22 czerwca 20075,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
Nawet najbardziej zapracowane gospodynie domowe chętnie przygotowują lecho z koncentratem pomidorowym na zimę według naszego przepisu, ponieważ nie wiąże się to z długą obróbką wstępną składników. Najbardziej pracochłonnym procesem, jaki Cię w tym przypadku czeka, jest obieranie i krojenie słodkiej papryki. To wszystko! Pomidory zastąpiliśmy pastą pomidorową, nie używamy cebuli… Ale mimo tego „uproszczenia” lecho okazuje się niezwykle smaczne i aromatyczne. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, że faktycznie działa świetnie!
Złożoność: przeciętny Porcje: 10 Gotowanie: 2 godzinyPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJI3kg słodkiej papryki500 g koncentratu pomidorowego100 ml oleju roślinnego80 g cukru40 ml octu 9%sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Paprykę do lecho umyj, osusz, przekrój na pół i usuń rdzeń oraz prawie wszystkie nasiona. Nie ma potrzeby płukania wnętrza papryki, kilka pozostałych nasion doda potrawie przyjemnej pikanterii. Połówki pokroić wzdłuż na duże płatki.
Krok 2
Umieść koncentrat pomidorowy w misce, dodaj olej roślinny, cukier i sól. Mieszać. Paprykę włóż do dużego rondla i zalej powstałą mieszanką pomidorową.
Krok 3
Postawić na dużym ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego i gotuj, mieszając, przez 15 minut. Wlać ocet, wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Nie studząc, rozlać do wyparzonych słoików i zamknąć. Lecho można spożyć po kilku dniach.
PRZYDATNE RADY
Do tego lecho najlepsze owoce to wydłużona słodka papryka o niezbyt cienkich ściankach. W takim przypadku konsystencja przekąski będzie bardziej wyrazista, a smak bogatszy.
PRZY OKAZJI
Do lecho z koncentratem pomidorowym można dodać kilka przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku i małą strączkę papryczki chili, co nada przystawce właściwości rozgrzewające istotne w okresie jesienno-zimowym.