Lecho z cukinii z pastą pomidorową
lubaszale 10 sierpnia 20150,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Lecho z cukinii to najprostszy i najtańszy przepis dla tych, którzy nie mają wolnego czasu. A zimą na Twoim stole przyda się słoiczek tego wspaniałego dania. Najtrudniejszą częścią tego przepisu jest obieranie i krojenie warzyw.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 305,00 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 25 minut Używany: 3,04 g/14,35 g/39,91MulticookerDusząc się, marniejącKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 10 PORCJIcukinia lub cukinia (młoda) – 2 kgpapryka – 6 szt.cebula – 3 szt.pasta pomidorowa – 300 gsól – 1 łyżka. l. (ze zjeżdżalnią)cukier – 200 gwoda – 100 mlolej roślinny – 150 mlocet (9%) – 80 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotujemy wszystkie niezbędne produkty.
Krok 2
Słoiki i pokrywki należy najpierw wysterylizować – gotować na parze w powolnej kuchence (przez 10 minut) lub w piekarniku (25 minut w temperaturze 150 stopni).
Krok 3
Cukinię pokroić w kostkę i włożyć do miski multicookera. Najlepiej nadają się młode owoce o miękkiej skórce i słabo rozwiniętych nasionach. Jeśli cukinia jest przejrzała, należy usunąć skórę i wyciąć nasiona.
Krok 4
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
Krok 5
Dodaj posiekaną cebulę.
Krok 6
Oddzielnie do miski włóż makaron, sól, cukier, wodę, olej, ocet i wymieszaj.
Krok 7
Ugotowany makaron wylać na warzywa.
Krok 8
Gotuj w trybie „Gulasz” przez 40 minut.
Krok 9
Delikatnie wymieszaj gorącą sałatkę.
Krok 10
Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i szczelnie zamknąć. Połóż na pokrywce i zawiń, aż całkowicie ostygnie.
Krok 11
Lecho doskonale przechowuje się w domu w ciemnym miejscu przez rok. Jest spożywany tak szybko, jak jest przygotowany.
UWAGA DO GOSPODARKI
Ze składników podanych w przepisie otrzymasz 6 słoiczków wspaniałego lecho na zimę.