Lecho z cukinii i papryki
Rita Pirko 25 lutego 2020 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Ta doskonała, warzywna przystawka na zimę przyda się na Twoim stole w mroźne zimowe wieczory.
Złożoność: łatwo Kalorie: 202,34 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 3,33 g/12,84 g/18,23Dusząc się, marniejącKolacjaPrzekąskaSKŁADNIKI NA 6 PORCJIcukinia 0,5 kg.pomidory 0,5 kg.papryka 0,5 kg.marchewka 250 gr.cebula 100 gr.czosnek 1 ząbekolej roślinny 75 ml.ocet 9ml.sól 15 gr.cukier 0,5 łyżki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotowujemy warzywa do przyszłego zabiegu. W razie potrzeby umyj i oczyść wszystkie warzywa. Marchewkę pokroić w cienkie paski, cebulę w półpierścienie, cukinię w kostkę, paprykę w paski, średniej wielkości.
Krok 2
Z pomidora usuwamy skórę, najpierw robiąc nacięcia w każdym pomidorze i zalewając wrzącą wodą. Następnie zmiel pomidory w blenderze lub za pomocą maszynki do mięsa.
Krok 3
Postaw patelnię na średnim ogniu, wlej trochę oleju roślinnego, w którym smaż cebulę i marchewkę, aż będą miękkie.
Krok 4
Następnie w razie potrzeby dodać olej roślinny, plasterki papryki i cukinii, dodać sól i dusić około 5 minut.
Krok 5
Po 5 minutach dodać przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier granulowany. Kontynuujemy gotowanie na wolnym ogniu. Po 15 minutach do lecho dodać ocet i dusić zawartość patelni przez kolejne 5 minut.
Krok 6
Przygotowane warzywa wysyłamy do wysterylizowanych słoików, przykrywamy je pokrywkami, kładziemy do góry nogami i przykrywamy kocem. Pozwól im całkowicie ostygnąć.
Krok 7
Lecho z cukinii i papryki gotowe!