Lecho z cebulą na zimę
Maria Zinowjewa 2 października 2024 r0 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Lecho z cebulą to jeden z najjaśniejszych i najsmaczniejszych przetworów na zimę. Można go podawać jako przystawkę, sos do wszelkich mięs lub dodatków, marynatę do grilla, przyprawę do zupy lub gulaszu, a nawet jako sos do pizzy. Aby lecho było idealne dla Twojego gustu, ważne jest, aby wziąć pod uwagę kilka punktów. Używaj pomidorów, które są mięsiste, aromatyczne i słodkie. A także weź elastyczną, grubościenną, mieloną paprykę o wyraźnym aromacie dla lecho. Sprzedawane są od sierpnia do października, ich kształt nie jest idealny, ale to właśnie te papryczki najlepiej nadają się do lecho. Wybierz kolor według własnego gustu. Zalecamy stosowanie różnorodnych: czerwone nadają słodyczy, zielone i żółte nadają niepowtarzalny pieprzny aromat. Ale nie zalecamy zabierania dużej importowanej papryki – okazują się wodniste.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 2905,88 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 2 godz. 10 min Dodać. czas: 15 minut Używany: 76,22 g/128,12 g/364,48MikserKonserwowanieKolacjaKolacjaPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘPomidor (pomidor) 3 kgSłodka czerwona papryka 2 kgCebula 500 grOlej słonecznikowy 6 łyżekOcet stołowy 9% 50 mlLiść laurowy 4 szt.Słodki groszek 5 szt.Czarne ziarna pieprzu 15 szt.Granulowany cukier 50 grSól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i ułóż paprykę. Piec przez 15-25 minut, aż się zrumieni. Ostre papryczki włożyć do torebki, zawiązać i odstawić na 15 minut.
Lecho z cebulą na zimę ()
Krok 2
Przygotuj rondelek z wrzącą wodą i dużą miskę z zimną wodą i lodem. Za pomocą ostrego noża przekrój pomidory w poprzek i włóż je do wrzącej wody na 40-60 sekund. Wyjmij pomidory łyżką cedzakową i natychmiast włóż do miski z lodem na 2 minuty. Zdejmij skórkę ze schłodzonych pomidorów. Pokrój je na duże kawałki.
Lecho z cebulą na zimę ()
Krok 3
Pomidory włóż do dużego, szerokiego rondla i zmiksuj je blenderem. Można je także zetrzeć na grubej tarce lub zmielić.
Lecho z cebulą na zimę ()
Krok 4
Rondel z przecierem pomidorowym postaw na dużym ogniu, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz, cukier i sól do smaku. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do niskiego. Dusić przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Masa powinna zgęstnieć.
Lecho z cebulą na zimę ()
Krok 5
Weź małą miskę i umieść nad nią sito o drobnych oczkach. Paprykę oczyść na sicie, aby usunąć skórkę, nasiona i błony. Następnie pokroić w duże szerokie paski i umieścić w osobnej misce. Zachowaj sok, który kapie do miski.
Lecho z cebulą na zimę ()
Krok 6
Umyj słoiki i pokrywki sodą oczyszczoną lub mydłem do prania. Sterylizuj słoiki w dogodny dla Ciebie sposób: w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub w rondlu. Zagotuj pokrywki. Osusz słoiki i pokrywki na ręcznikach papierowych.
Lecho z cebulą na zimę ()
Krok 7
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Postaw dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj 2 łyżki oleju słonecznikowego i cebulę. Doprawić szczyptą soli. Cebulę smażymy na małym ogniu przez około 10 minut, ciągle mieszając. Powinien stać się przezroczysty i lekko złocisty.
Lecho z cebulą na zimę ()
Krok 8
Skosztuj ugotowany przecier pomidorowy i dopraw solą i cukrem do smaku. Usuń liść laurowy i wyrzuć. Do pomidorów dodać paprykę wraz z sokiem, 3 łyżki oleju roślinnego i cebulę. Doprowadzić do wrzenia i gotować razem na średnim ogniu przez 5 minut.
Lecho z cebulą na zimę ()
Krok 9
Dodaj ocet i ponownie zagotuj. Gotowe gorące lecho z cebulą od razu szczelnie wkładamy do słoików. Aby usunąć nadmiar powietrza, chwyć puszkę za górę i delikatnie dotknij dnem o stół. Możesz też przesunąć czystym nożem wzdłuż boków wnętrza słoika.
Lecho z cebulą na zimę ()
Krok 10
Natychmiast zwiń pokrywki. Odwróć słoiki do góry nogami i połóż je na ręczniku. Owiń je ciepłym kocem na wierzchu i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Lecho z cebulą przechowujemy na zimę w chłodnym, ciemnym miejscu.
Lecho z cebulą na zimę ()
PRZY OKAZJI
Pomidory można zastąpić sokiem pomidorowym na bazie przecieru pomidorowego. Przeczytaj uważnie skład i nie używaj soku, jeśli zawiera kwas askorbinowy. Pamiętaj, że gotowy napój zawiera dużo soli, weź to pod uwagę podczas przygotowywania. Zalecany okres trwałości przygotowanych przetworów pomidorowych wynosi 3 miesiące.
UWAGA DO GOSPODARKI
Wstępnie upieczona papryka sprawia, że smak lecho z cebulą staje się jaśniejszy i bardziej aromatyczny. Ale możesz uprościć swoje zadanie i dodać surową paprykę bezpośrednio do gotowanego puree. Przekrój je na pół, obierz, pokrój w szerokie paski i dodaj do przecieru pomidorowego. Gotuj przez 15 minut. Dodać cebulę i olej słonecznikowy. Następnie postępuj zgodnie z przepisem z kroku 8.