Do przepisu
Leberkese, czyli klops mięsny, pochodzi z Bawarii, ojczyzny słynnego Oktoberfestu. Ten „chleb” podawany jest jako danie gorące – z puree ziemniaczanym, jajkiem sadzonym i dodatkiem duszonej kapusty. Okazuje się bardzo satysfakcjonujący i bardzo niemiecki. Ale Leberkese można też jeść na zimno, z preclami i piwem, tak jak robią to ci sami Niemcy na festiwalu piwa.
Złożoność: łatwo Kalorie: 559,48 kcal/porcja Porcje: 4 Używany: 34,88 g/46,17 g/0,21MikserPiekarnikMaszynka do mięsaPieczenieKuchnia niemieckaKolacjaDrugie daniePrzekąskaDanie główneChleb23 lutegoUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokPiknikBufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJIwieprzowina (karkówka) – 500 gchuda wołowina – 150 gniesolony smalec (lub boczek) – 200 glód frappe – 150-200 gsól z azotynem – 20 gpieprz biały mielony – 2,25 ggałka muszkatołowa (mielona) – 0,5 gpapryka mielona – 0,5 gmielony imbir – 0,3 gkardamon mielony – 0,3 gsoda – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Mięso i smalec należy schłodzić w temperaturze nie wyższej niż 0°C. Przekręć je przez maszynę do mięsa.
Krok 2
Powstałe mięso mielone przekładamy do miski blendera i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. (Jeśli nie masz soli z azotynem, który nadaje kotletowi różowy kolor, możesz użyć 22 g soli kuchennej.) Całość zmiksuj w blenderze na gładką masę, stopniowo dodając lód frappe.
Krok 3
Formę do pieczenia chleba natłuszczamy (silikon nie wymaga smarowania). Włóż do niego masę mięsną.
Krok 4
Mieszankę mięsną włożyć do silikonowego naczynia do pieczenia (1 kg), zagęścić dłońmi zanurzonymi w zimnej wodzie (aby uszło jak najwięcej powietrza) i wyrównać powierzchnię.
Krok 5
Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C na 60-90 minut (w zależności od piekarnika).
Krok 6
Wyjmij gotowy klops z piekarnika. Pozostawić w formie na 10 minut, a następnie ostrożnie wyjąć.
PRZY OKAZJI
Przepisu dostarczył Arsen Zinchenko, szef kuchni marki restauracji Easy Pub.